Зеленски с извънреден призив към света

Според него членството в НАТО е най-добрата гаранция за сигурността на Украйна

Зеленски с извънреден призив към света | StandartNews.com

"Светът е изправен пред криза на времето, в допълнение към съществуващите кризи като продоволствената сигурност и енергийната криза. Реакцията на цивилизования свят трябва да бъде по-бърза. На Русия ѝ беше необходима по-малко от една секунда, за да започне война, а на света - дни, за да реагира", заяви днес украинският президент Володимир Зеленски.

"Светът се поколеба, когато Русия нахлу в Крим през 2014 г. Светът не бива да се колебае нито днес, нито никога. Вместо това трябва да има решителност и бързина", призова Зеленски, цитиран от БГНЕС.

По думите му Русия разпространява терор по целия свят, докато Украйна предлага план от 10 стъпки за прекратяване на войната.

"Реакцията на света трябва да изпревари следващия военен ход на Русия, а снабдяването със западни танкове трябва да изпревари следващото разполагане на руски танкове", посочи той.

Каза също, че Украйна е решителна, силна и единна: "Не ние започнахме войната, но ние сме тези, които ще трябва да я прекратят, като прогоним руските сили от украинската земя. Украйна се нуждае от целия свят, обединен зад нашите общи ценности, и от доставки, за да се справи с врага на бойното поле, както и от финансова подкрепа".

Той благодари на Европейския съюз за подкрепата му по отношение на бюджетния дефицит на Украйна. Според него членството в НАТО е най-добрата гаранция за сигурността на Украйна.

Зеленски коментира и катастрофата на хеликоптер в Киев, при която загина министърът на вътрешните работи на Украйна, неговите колеги и екипажът на хеликоптера. "Много украински семейства загубиха свои близки днес, а много други ги губят всеки ден заради войната", каза той.

На въпрос дали се притеснява за сигурността си след инцидента с хеликоптера, Зеленски твърдо заяви, че не се притеснява. Той каза, че катастрофата с хеликоптера не е просто инцидент, а се дължи на войната, "точно както цивилни граждани загиват при руския обстрел".

Зеленски помоли делегатите в Давос да почетат паметта на всички, загинали в конфликта, с едноминутно мълчание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай