Зеленски с петима нови командири. Голяма изненада

Заместници на Сирски ще бъдат полковниците Вадим Сухаревски и Андрий Лебеденко

Зеленски с петима нови командири. Голяма изненада | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви пет нови назначения във висшия ръководен състав на украинската армия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че действията на държавния глава са последвали назначението на генерал-полковник Олександър Сирски за главнокомандващ въоръжените сили на страната на мястото на Валерий Залужни.

В своето традиционно вечерно обръщение към нацията Зеленски каза, че е прекарал вчерашния ден в срещи с военното ръководство и че опитни "в тази война командири" ще поемат нови длъжности. По думите му това са хора, които са добре познати в армията.

Междувременно той припомни, че този месец руската пълномащабна инвазия в Украйна ще навлезе в третата си година.

С ранга на заместници на Сирски ще бъдат полковниците Вадим Сухаревски и Андрий Лебеденко, които ще ръководят съответно безпилотните системи, включително развитието на действията с дронове, и технологичните въведения в бойните системи.

Зеленски добави, че е одобрил кандидатурите на трима бригадни генерали за заместници на началника на генералния щаб на украинската армия. На въпросния пост тази седмица по препоръка на Сирски бе назначен генерал-майор Анатолий Бархилевич.

Новоназначените са Володимир Хорбатюк, който ще е оперативен началник, Олексий Шевченко, отговорен за организацията на дейностите, и Михайло Драпати, ръководещ обученията.

"Продължаваме да обновяваме нашия ръководен състав", каза Зеленски в неговия канал в приложението "Телеграм".

"Сега хора, които са добре познати в армията и които сами знаят добре от какво има нужда армията, започват да изпълняват нови задължения. Нуждаем се от ясна практика в работата с новите технологии", подчерта президентът.

"Целият реален опит на бойните командири, бойните бригади, нашите части, които са изградили висококачествена система за обучение на войници и оценка и анализ на бойните действия – целият този опит трябва да бъде приложен за успеха на украинските сили за отбрана", каза украинският президент.

Междувременно главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски поздрави своите заместници и новите заместник-началници на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

"Всички те са опитни офицери, които имат огромни знания и опит, което със сигурност ще ускори нашата победа", увери главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна.

Ето кои са новите висши военни:

Вадим Сухаревски

Той е командир на 59-та отделна мотопехотна бригада от 2022 г. През 2021-2022 г. е началник-щаб на 35-та бригада морска пехота, през 2016-2021 г. - командир на 503-ти батальон морска пехота.

Той беше първият офицер от украинските въоръжени сили, под чието командване беше открит огън за поразяване на руски бойци. На 13 април 2014 г. участва в първата битка от войната в Донбас - при Семеновка.

От февруари до октомври 2004 г. участва в Мироопазващата мисия в Ирак в състава на 6-та отделна механизирана бригада. Участник в битката при Ал-Кут.

Владимир Горбатюк

Той е бригаден генерал от въоръжените сили на Украйна. От април 2014 г. е ротационен командир на украинския контингент в Косово.

През 2015 г. е назначен за командир на 54-та отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили.

Алексей Шевченко

Той е полковник от Въоръжените сили на Украйна, началник на Житомирския военен институт на името на С. П. Королев.

Служил е на командни длъжности в артилерийски части, като заместник-началник на Националната академия на сухопътните войски на името на хетман Петро Сагайдачен. На 19 април 2022 г. е назначен за началник на Военна академия, разположена в град Одеса.

Михаил Драпати

Той е бригаден генерал, бивш командир на 58-ма мотопехотна бригада и Херсонското военно поделение.

Бил е командир на 2-ри механизиран батальон от 72-ра отделна механизирана бригада. Подразделения на 2-ри батальон на бригадата бяха разположени около Мариупол. Той командва операцията за отблъскване на опита за въоръжено превземане на града на 9 май.

През август 2016 г. е назначен за командир на 58-ма отделна мотопехотна бригада, която изпълнява задачи в Авдиевка и Ясиноватски район на Донецка област. Преди това е бил и началник-щаб в 30-а отделна механизирана бригада.

През август 2019 г. прехвърля 58-а бригада на друг командир и започва двугодишно обучение като студент в Националния университет по отбрана на Украйна "Иван Черняховски".

Андрей Лебеденко

Към този момент няма публично достъпна информация за полковник Андрей Лебеденко. Името му е в списъка на лицата, наградени с орден "Даниил Галицки". Лебеденко получи наградата през 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи