Защо Тръмп и Ким не се разбраха (ОБЗОР)

Северна Корея поиска твърде много, каза американският президент

Защо Тръмп и Ким не се разбраха (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Северна Корея поиска твърде много, каза американският президент
  • Двамата лидери отказа обяда със специалитети от гъши дроб и ябълково желе
  • Русия поиска да е посредник в преговорите

Обрат в преговорите между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Срещата на американския президент и серенокорейския лидер изненадващо завърши два часа по-рано от предвиденото и по без очакваното споразумение. Кортежите на двамата незабавно напуснаха хотел Метропол.
И Тръмп, и Ким се отказаха от специалитетите с гъши дроб и ябълково желе и предпочетоха да не обядват.

Северна Корея поискала твърде много

По-рано днес прессекретарят на Тръмп Сара Сандърс съобщи, че има изменения в графика на срещата, но не уточни каква е причината. Тя заяви, че споразумение в хода на днешните преговори едва ли ще има, но двамата лидери очакват нова среща на върха.

Северна Корея поиска прекалено много, заяви по-късно пред журналисти Доналд Тръмп, цитиран от АП. По-добре без сделка, отколкото лоша сделка, допълни Тръмп и обясни, че е имал готовност да подпише, документите са били готови. Но в замяна на закриването на севернокорейския ядрен комплекс в Йонбьон КНДР е настояла за отмяната на всички наложени й международни санкции, което е неприемливо за САЩ.

Ким обещал да не прави ядрени опити

Тръмп и държавният секретар Майк Помпео бяха категорични пред журналистите, че САЩ няма да сключат подобна сделка, докато Северна Корея не се откаже и от тайните си ядрени съоръжения извън Йонбьон, както и от балистичната си и ядрена програма. Тръмп заяви, че Ким е поел ангажимент и в бъдеще да продължи да не извършва ядрени и ракетни опити.

Американският президент каза, че срещата с Ким е завършила в приятелски тон, но отбеляза, че по време на преговорите си с Ким не е поемал ангажимент за следваща среща. Според Тръмп не са необходими допълнителни санкции срещу Северна Корея.

Тръмп отговаря на въпроси вместо Ким

Тръмп каза, че откриване на американско дипломатическо представителство в Северна Корея е "добра идея", а Ким заяви, че би "приветствал такава стъпка". Двамата лидери направиха коментари на срещата в разширен състав, в която участваха държавният секретар Майкъл Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън. Ким беше попитан и дали лидерите са говорили за човешки права, но Тръмп отговори вместо него: "Обсъждаме всичко".

Не бива "да говорим за налагането на още санкции. В Северна Корея има много забележителни хора, които също трябва да живеят", посочи американският лидер.
Помпео пък заяви, че му се е искало на срещата в Ханой двете страни да стигнат по-далеч в преговорите. Според американския държавен секретар Ким Чен Ун не е бил готов за това.
Сара Сандърс пък посочи, че въпреки липсата на постигнато споразумение, разговорът на Тръмп с Ким е бил продуктивен, а преговорите на САЩ с КНДР ще продължат.

US-президентът хвали Виетнам

"Не бързам с постигането на сделка, по силата на която Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал. Скоростта не е толкова важна за мен", посочи американският държавен глава.
Ким Чен Ун заяви, че е нямало да пристигне в Ханой, ако не е бил готов да извърши денуклеаризацията на КНДР, но не уточни какви конкретни мерки ще предприеме за това.
Президентът на САЩ за пореден път описа пред Ким Чен Ун забележителното икономическо развитие, което очаква Северна Корея, в случай че се откаже от ядрения си арсенал. "Сигурен съм, че в дългосрочен план ни чака фантастичен успех със Северна Корея. Тя ще се превърне в икономическа сила", заяви Тръмп. След пристигането си в Ханой американският президент непрекъснато даваше за пример комунистически Виетнам, който възприе пазарната икономиката и загърби конфронтацията със Съединените щати. "Малко други места по света се развиват толкова добре като Виетнам. Със Северна Корея ще се случи същото, ако реши да извърши денуклеаризация", написа Тръмп в страницата си в Туитър.

Русия иска да участва в реденето на пъзела

Междувременно, минути след като стана ясно, че срещата е завършила без споразумение, коментар пред РИА направи първият заместник-председател на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) Владимир Джабаров, според когото по-нататъшният успех на преговорите между САЩ и КНДР зависи от това дали към срещата ще бъдат привлечени други участници като Русия и Китай.

Целият севернокорейски въпрос е свързан с няколко страни освен САЩ и КНДР, и това са Южна Корея, Япония, Русия и Китай. Ако двамата лидери действително искат мащабно и дългосрочно разрешаване на кризата, то необходимо е да бъдат привлечени в преговорите и другите участници - тогава и преговорите ще бъдат по-леки и гаранциите за споразумението ще бъдат повече, коментира Джабаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай