Защо самолетът на Страшния съд не се появи в небето над Москва

Властите отмениха въздушната част в 9 града, оправдавайки се с ниска облачност

Защо самолетът на Страшния съд не се появи в небето над Москва | StandartNews.com

Самолетът на Страшния съд не се появи в небето над Москва. Нито един самолет или хеликоптер не прелетя над Червения площад в Дeня на победата – 9 май.

В редица руски градове - от Новосибирск до Калининград, въздушната част на парада не се състоя.

ВИЖ ОЩЕ: Путин даде знак от Червения площад. Посланията

Над Москва трябваше да прелетят 77 самолета и вертолета. Броят им отговаряше на годините от победата на Съветския съюз над Хитлеристка Германия през Втората световна война.

„Метеорологичните условия са лоши, отменяме въздушната част на парада“, съобщи броени минути преди старта на тържествата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

При това времето на Червения площад беше приемливо, отбелязват западните агенции. Научният ръководител на Хидрометеорологичния център Роман Вилфанд обаче уточни, че макар облаците над Москва да са се разпръснали, в градовете на Подмосковието, откъдето е трябвало да излезе авиацията, облачността е била ниска.

Поради това на парада не се появи въздушният стратегически контролен център – „самолетът на Страшния съд“ Ил-80. Той е предназначен да осигурява комуникация и контрол на войските в случай на унищожаване на наземните комуникации при ядрена война. Гигантската машина от съветската епоха няма прозорци, освен тези на пилотската кабина, и известен още като "Летящия Кремъл“. Машината трябваше да бъде придружена от два изтребителя  МиГ-29.

Майор Андрей Красноперов, който е летец-инструктор от ВСС, обясни, че при ниска облачност е сложно на пилотите да следят водещия самолет и да изпълняват съвместни фигури в пилотажа.

Заради отсъствието на самолети на парада не беше демонстриран в небето символът на “специалната военна операция“ – буквата Z, изпълнявана на репетициите от звено от изтребители МиГ-29.

Освен в Москва, въздушен парад нямаше в Санкт Петербург, Новосибирск, Самара, Екатеринбург, Калининград и Ростов на Дон.  Това беше официално обяснено с лоши метеорологични условия на летищата. Също така, но без обяснения,  бяха отменени атракциите в Хабаровск и Комсомолск на Амур. Единственият голям град, в който планираният парад се състоя, беше Нижни Новгород. Самолети и вертолети прелетяха над централния площад независимо от облаците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай