Путин даде знак от Червения площад. Посланията

Ние никога няма да се откажем от любовта към Родината, заяви руският президент

Путин даде знак от Червения площад. Посланията | StandartNews.com

Руските войски в хода на специалната военна операция се сражават за хората в Донбас и за сигурността на Родината. Това заяви президентът на РФ Владимир Путин в речта си на Червения площад на Парада на победата, цитиран от ТАСС.

Руският лидер заяви, че Москва винаги е призовавала Запада към честен диалог, но всичко е било напразно, предаде Епицентър.бг.

"Русия винаги се е застъпвала за създаване на система за равноправна и неделима сигурност, която е жизнено необходима на цялата световна общност. През декември миналата година предложихме да подпишем договор за гаранции за сигурност, Русия призова Запада към честен диалог, към търсене на разумни компромисни решенияс отчитане интересите на всички страни. Всичко беше напразн! Страните от НАТО не поискаха да ни чуят!", категоричен бе Путин.

Руският лидер добави, че Русия, за разлика от Запада, никога няма да се откаже от любовта към Родината, вярата си и традиционните ценности.

"Ние никога няма да се откажем от любовта към Родината, от вярата и традиционните ценности, от обичаите на предците си, от уважението към всички народи и култури. А на Запад тези хилядолетни ценности, съдейки по всички, са решили да ги отменят", заяви президентът.

"Тази нравствена деградация стана основа на цинични фалшификации на Втората световна, на разпалване на русофобия, на възхваляване на предателите, на на издевателства над паметта на жертвите, на отричане на мъжеството на овези, които извоюйваха и изстрадаха Победата", добави държавният глава.

Путин отбеляза, че САЩ, особено след разпадането на Съветския съюз, "заговориха за своята изключительност, унижавайки не само целия свят, но и своите сателити, които са принудени да се правят, че не забелязват нищо и да преглъщат покорно всичко".

"Но ние сме друга държава. Русия има друг характер", подчерта президентът.

САЩ фактически са забранили на своите ветерани да дойдат на парада, обяви Путин.

"Известно ни е, че на американските ветерани, които са искали да дойдат на Парада в Москва, фактически са им заблранили да дойдат. Но искам те да знаят, че се гордеем с техните подвизи", заяви Путин.

"Ние почитаме всички воини от съюзническите армии - американци, англичани, французи, участници в съпротивата, храбрите войници и партизани на Китай - всички, които разгромиха нацизма и милитаризма", изтъкна руският лидер.

Край границите на Русия беше създадена непосредствена опасност, готвеха нападение, включително срещу руския Крим, отбеляза още Путин.

"Открито се подготвяше нова наказателна операция в Донбас, за нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим. В Киев твърдяха, че може да придобият ядрено оръжие, а НАТО започна активно военно усвояване на околните територии. Така беше създадена абсолютно неприемлива за нас заплаха, при това непосредствено на нашите граници", обяви президентът.

Путин заяви, че Русия е дала изпреварващ отпор на агресията.

"Ние виждахме как се разгръща военната инфраструктура, как започнаха работа стотици задгранични военни съветници, вървяха редовни доставки на най-современно оръжие от страните на НАТО. Опасността растеше с всеки ден. Русия даде изпреварващ отпор на агресията. Това бе предизвикано, своевременно и единствено правилно решение - решение на сувуренна, силна, самостоятелна държава", увери държавният глава.

Путин добави, че опълченците от Донбас и воините от армията на Русия се сражават на своя земя, където техните предци са громили врага.

В парада на Червения площад участват и военнослужещи, които са пристигнали непосредствено от зоните на бойните действия в Донбас, добави президентът.

"Сега тук, на Червения площад, стоят рамо до рамо войници и офицери от много региони на нашата огромна Родина, в това число тези, които пристигат направо от Донбас, непосредствено от зоната на бойните действия", обяви Путин.

"Нашият дълг е да пазим спомена за онези, които съкрушиха нацизма, които ни завещаха да бъдем бдителни и да направим всичко ужасът на гробалната война да не се повтори", заяви още Путин.

Руският лидер отбеляза, че датата 9 май 1945 г е навеки вписана в световната история като триумф на единния съветски народ, на неговата сплотеност и духовна мощ, на безпримерния подвиг на фронта и в тила.

"Денят на Победата е близък и скъп за всеки от нас. В Русия няма семейство, което да не е пострадало във Великата Отечествена война. Споменът за нея не изтлява", отбеляза Путин, като подчерта, че в на този ден в безкрайния поток на Безсмъртния полк децата, внуците и правнуците на сражавалите се в тази война носят снимките на своите роднини, загиналите войници, останали млади навеки, както и на отишлите си ветерани.

"Днес опълченците от Донбас рамо до рамо с бойците от руската армия се сражават на своята земя, където са громили врага дружинниците на Светослав и Владимир Мономах, войниците на Румянцев и Потьомкин, Суворов и Брусилов, на която до смърт устояха героите на Великата Отечествена война – Николай Ватутин, Сидор Ковпак, Людмила Павличенко", заяви Путин.

"Обръщам се към нашите Въоръжени сили и опълченците от Донбас. Вие се сражавате за Родината, за нейното бъдеще, за това никой да не забравя уроците от Втората световна. За да няма по света място за палачите и нацистите", обяви президентът.

"Днес ние скланяме глави пред светлата памет на онези, чийто живот отне Великата Отечествена война, пред паметта на синовете, дъщерите, бащите, майките, дедите, мъжете, жените, братята, сестрите, роднините, приятелите. Покланяме се пред паметта на мъчениците от Одеса, изгорени живи в Дома на профсъюзите през май 2014 г. Пред паметта на старците, жените и децата на Донбас, мирните жители, които загинаха от безмилостните обстрели, варварските удари на неонацистите. Пред нашите бойни другари, които паднаха със смъртта на храбрите в справедлив бой – за Русия", заяви Путин, след което бе обявена минута мълчание.

"Гибелта на всеки наш войник и офицер - това е мъка за всички нас и невъзвратима загуба за близките и роднините. Държавата ще направи всичко, за да обркъжи с грижи тези семейства и да им помогне. Особена подкрепа ще окажем на децата на загиналите и ранените ни бойни другари. Указът на президента за това днес беше подписан", добави Путин и пожела скорошно възстановяване на ранените войници и офицери.

"Ние помним как враговете на Русия се опитваха да използват срещу нас банди от международни терористи, стремяха се да посеят национална и религиозна вражда, за да ни разделят и отслабят вътрешно. Нищо не им се получи. Днес нашите бойци от различни националности са заедно в боя и се прикриват един друг от куршумите и шрапнелите като братя. В това е силата на Русия, великата, несъкрушима сила на нашия единен многонационален народ", добави президентът.

"Днес вие защитавате това, за което се сражаваха нашие бащи, деди и прадеди. За тях висшият смисъл на живота винаги са били благополучието и сигурността на Родината. И за нас, техните наследници, предаността към Отечеството е главната ценност, надеждна опора за независимостта на Русия", изтъкна Путин.

"Тези, които съкрушиха нацизма в годините на Великата Отечествена война, ни дадоха пример за героизъм. Това е поколението на победителите и ние винаги ще се равняваме по тях. Слава на нашите доблестни Въоръжени сили!

За Русия! За Победата! Ура!", завърши речта си Владимир Путин.

Източник: Епицентър.БГ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай