Започна референдумът за асоциацията между Украйна и ЕС

Започна референдумът за асоциацията между Украйна и ЕС | StandartNews.com

В Холандия от 7:30 местно време (8:30 българско) започна гласуването на консултативния референдум относно споразумението за асоциация между Украйна и ЕС, предаде Укринформ, цитирани от "Фокус".

По време на гласуването холандците ще решат дали подкрепят решението на правителството и парламента си да ратифицират споразумението за асоциацията Украйна-ЕС. Холандия е единствената държава от ЕС, която все още не е ратифицирала споразумението. Документът бе гласуван и от двете камари на холандския парламент. Но според закона на страната, практически всеки гласуван от парламента документ може да бъде издигнат на референдум, стига за това да съберат поне 300 хил. подписа.

Референдумът е консултативен и властите могат да вземат решение независимо от резултатите му. Допитването ще се смята за състояло се, ако на него гласуват поне 30% от избирателите.

По данни на Избирателния съвет на Холандия избирателите ще могат да гласуват на около 8000 участъци в страната. „Практически всички участъци ще отворят в 7:30 сутринта. Ще бъдат затворени в 21:00%", съобщи прессекретарят на съвета Хелен Херман.

Официалните резултати от референдума ще бъдат обявени на 12 април, но още тази вечер холандските медии ще публикуват предварителни резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай