Започна отстраняването на горивните пръти от Фукушима

Започна отстраняването на горивните пръти от Фукушима | StandartNews.com

Започна вторият етап от отстраняването на последствията от аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима-1". Предвижда се да бъде извлечено отработеното ядрено гориво от специалните резервоари, които са разположение над Четвърти реактор на централата. 

От компанията собственик ТЕПКО обясниха, че са подготвени за рискованата операция. И уточниха, че ще бъдат извадени близо 1500 горивни пръти, от които около 200 са нови. Пръстите се намират до сградата, в която се помещава авариралия Четвърти реактор. Касетите са с височина 4,5 м и тежат около 300 кг.

От ТЕПКО обясняват, че операцията ще приключи до края на годината. Предвидено е да бъде извлечено отработеното ядрено гориво от резервоарите в горната част на другите три реактора, но това ще стане до края на 2015 г.

Най-сложният етап от ликвидирането на последствията от ядрената авария е предвиден за 2020 г. Тогава ще бъде извлечено разтопеното ядрено гориво, за което се твърди, че е изгорило предпазното покритие на три реактора и се е събрало във външните защитни обшивки.

Японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" пострада от гигантски вълни цунами, предизвикани от разрушителното земетресение, което разтърси островната държава на 11 март 2011 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай