Заплаха от Лукашенко! Беларус се готви за война

Ние се готвим за война и го казвам открито, посочи той

Заплаха от Лукашенко! Беларус се готви за война | StandartNews.com

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подчерта мирните намерения на страната си по време на посещение днес в Гродно, на границата с Полша и Литва, предаде ДПА.

"Не е необходимо да заплашваме никого. Не искаме никаква чужда територия", заяви беларуският лидер, цитиран от президентската канцелария.

"Не вярвайте на онзи, който казва, че искаме да воюваме", каза Лукашенко на церемония по първа копка на болница. Той добави: "Ние се готвим за война и го казвам открито".

Лукашенко заяви, че Беларус оборудва армията си за възможността от нападение, като обвини членките на НАТО Полша и Литва, че се подготвят за война, като строят укрепления и купуват настъпателни оръжия.

Беларуският президент увери жителите на Гродно, което между войните е бил полска територия: "Вие принадлежите на нас. Няма да ви предадем на никого".

Близък съюзник на руския президент Владимир Путин, Лукашенко позволи Беларус да бъде използвана за разполагането на руски сили за инвазията в Украйна, започнала през 2022 г.

В Гомел, в противоположния край на Беларус, на границата с Русия и Украйна, беларуската вътрешна гвардия започна тридневно учение за проверка на бойната готовност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай