Замеряха с камъни сръбския премиер в Сребреница

Замеряха с камъни сръбския премиер в Сребреница | StandartNews.com

Премиерът на Сърбия Александър Вучич бе замерван с камъни и освиркан в края на възпоменателната церемония в Сребреница, където преди точно 20 години босненската сръбска армия ръководена от генерал Ратко Младич изби над 9000 души.

След действията на тълпата срещу Вучич, охраната му се опита да отвори чадър за да го предпази, но той отказа и продължи да минава покрай хората.

"Премиерът е ударен по главата от няколко камъни. Счупени са му очилата, има и наранявания", съобщи вътрешният министър на Република Сръбска Драган Лукач. Според него с камъни са били ударени не само и други членове на делегацията, но и служители на реда, които са се опитали да предпазят делегацията от Белград.

След този инцидент сръбската делегация бързо напусна мемориалния комплекс "Поточари" и се отправи към границата със Сърбия, която се намира недалеч от Сребреница.

"Беше страшно. Замерваха ни с каквото имат - камъни, обувки. Множеството скандираше: Четниците вън и Алах е велик", разказа член на сръбската делегация и потвърди, че Вучич е ударен с камък по лицето, но не е нещо сериозно.

В "Поточари" Вучич по посрещнат и от огромен плакат върху, който бе изписано казаното от него преди 20 г. "За всеки убит сърбин ще избием 100 мюсюлмани".

Босна днес отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстват на церемонията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай