Зам-председателят на ЕК с призив към Русия

Как се изказа той

Зам-председателят на ЕК с призив към Русия | StandartNews.com

Валдис Домбровскис - изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия призова Русия да поднови зърнената сделка, за да позволи безопасен износ на украинско зърно през черноморските пристанища, съобщава "Ройтерс".

Апелът му идва, след като миналия месец Москва напусна споразумението.

По негови думи руските ограничения върху превоза на украинско зърно през Черно море създават проблеми не само за Киев, но и за много развиващи се страни.

Русия използва "зърното като оръжие", подчерта Домбровскис, който е в Индия за срещата на търговските министри на страните от Г-20.

"Подкрепяме всички усилия на ООН и Турция по черноморската инициатива за зърно", посочи той и добави, че ЕС предоставя на Украйна алтернативни търговски маршрути, наричани още пътища на солидарност, за зърно и друг вид износ.

Турция се опитва да убеди Москва да се върне към споразумението, постигнато с посредничеството на Анкара и ООН преди година и което приключи миналия месец.

В четвъртък руският външен министър Сергей Лавров заяви на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че страната му ще се върне към сделката само ако Западът изпълни задълженията си към Москва.

Досега около 45 милиона тона зърно, маслодайни семена и свързани продукти са били изнесени по алтернативни маршрути през Полша и Румъния, с което е осигурена важна спасителна линия за Украйна, отбелязаДомбровскис.

По данни на Европейската комисия ЕС използва алтернативните маршрути от май 2022 г.

Европейският съюз подкрепя Украйна чрез отбрана, финансова и друга помощ, с цел тя да прогони "руските войски отвъд международните граници на Украйна", посочи Домбровскис.

Той заяви, че блокът е загрижен, че някои страни, сред които Китай и Индия, не са се присъединили към западните санкции срещу Русия.

В двустранни разговори между Индия и служители на ЕС, от страна на Съюза бе повдигнат въпросът за износа на рафиниран петрол, преработен от Индия от руски суров петрол, което отчасти провали целта на санкциите, обясни Домбровскис.

Той обаче уточни, че е малко вероятно това да повлияе на текущите преговори по предложено споразумение за свободна търговия между ЕС и Индия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай