Закопчаха руски милиардер за енергийни измами

Михаил Абизов стартирал в бизнеса с внос на храни от България

Закопчаха руски милиардер за енергийни измами | StandartNews.com
  • Михаил Абизов стартирал в бизнеса с внос на храни от България

Измама за 4 млрд. рубли, износ на пари зад граница и организиране на престъпна група са обвиненията, което следствените органи на Русия са повдигнали срещу милиардера и бивш министър Михаил Абизов (рус. Абызов), съобщи РИА Новости. Абизов, чието състояние се оценява на най-малко 1 млрд. долара вече е арестуван. Грози го присъда от 20 г. лишаване от свобода.

Като министър на „Откритото правителство“ Абизов е член на кабинета на Дмитрий Медведев от 2012 до 2018 г., когато постът е закрит. Той е заподозрян, че в периода от април 2011 г. до ноември 2014 г. е източил 4 млрд. рубли чрез измама от акционерите на "Сибирска енергийна компания" и "Регионални електрически мрежи".

Следствието твърди, че ексминистърът е действал в съучастие с няколко човека, което е и основание да го проучват за създаване на престъпна група. Отбелязва се, че Абазов и съучастниците му са поставили под заплаха „устойчивото икономическо развитие и енергийната безопасност на редица руски региони“.

Прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков казал за РИА Новости, че държавният глава е осведомен предварително за делото срещу Абизов. Запознат със случая е бил и премиерът Дмитрий Медведев. Правителственият говорител Олег Осипов уточнил, че делото срещу Михаил Абизов е за икономически престъпления и не е свързано с бившите му задължения на министър. Ако обаче се докаже такава връзка и тя ще бъда разследвана, казал Осипов.

Роден в Минск през 1972 г. Михаил Абизов стартира своя фирмена дейност съвсем млад, още в началото на 90-те години. Първият му бизнес е включвал внос на храни от България. От 1993 до 2012 г. заема различни постове в горивно-енергийния комплекс на Русия. В началото на 2012 г. става съветник на руския президент, а по-късно същата година става член на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай