Заев обещал на България дял в македонския бизнес

Тези обвинения бяха отправени от говорителя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ

Заев обещал на България дял в македонския бизнес | StandartNews.com

Водещата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ обвини премиера Зоран Заев, че е обещал на "български фирми" и на "български бизнесмени" да им продаде „сериозен пакет частен и държавен капитал“ в страната, съобщава местната редакция на "Свободна Европа", цитирана от бТВ.

Тези обвинения бяха отправени от говорителя на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски, след като снощи пред местната „ТВ21“ коалиционният партньор на Заев – лидерът на албанския Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети, заяви, че Северна Македония и България са си разменили предложения и документи за решаване на проблемите на между двете страни.

Ахмети отказва да разкрие подробности по предложенията на Скопие, но казва, че тези дни се очаква отговор от България, която наложи вето за започване на преговорния процес между Северна Македония и ЕС.

На 23 ноември премиерът Заев също заяви, че Северна Македония не е далече от постигане на споразумения с България.

От ВМРО-ДПМНЕ обаче питат Заев какво е предложил на България и защо го крие от обществеността. Според говорителя на опозиционната партия „освен разпродаването на националните интереси и история, има и разпродаване на държавните компании“.

„Става въпрос за сериозни бизнес обещания на Зоран Заев към българската страна. (…) Тук бихме изброили една по-голяма банка, държавния дял на Република Македония в "(Македонски) Телеком", което ще означава и пълна приватизация, железопътния транспорт, ТЕЦ "Неготино", земеделска земя, за която се твърди, че вече е капарирана от определени хора и се подготвя за стоеж, а и още много други неща“, е заявил говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

По време на нов брифинг тази сряда Арсовски добавя в списъка с държавни предприятия предложени на България и „Македонски пощи“.

По думите му „личната дипломация на Заев е довела страната до задънена улица“, а той е човек, който „обезчести македонския народ заради лични интереси“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай