Задържаха за корупция бивши министри в Гватемала

Задържаха за корупция бивши министри в Гватемала | StandartNews.com

Бившите министри на вътрешните работи и отбраната на Гватемала са арестувани във връзка с дело за корупция в обкръжението на бившия президент Ото Перес Молина, съобщават ТАСС и "Фокус". За това е съобщил главния прокурор на Гватемала Телма Алдана.

По нейните думи, бившите министри са обвинени в създаването на специален фонд за сметка на държавата, с чиито пари са закупувани скъпи подаръци за Перес Молина. По-точно, става дума за скъпи яхти, къщи и хеликоптер за бившия президент, управлявал между 2012 г и 2014 г.

Вълната на задържане на бивши чиновници започна в Гватемала в четвъртък, когато правоохранителните органи на страната започнаха следствени действия по делото за незаконно финансиране на Патриотическата партия и предизборната кампания на нейния основател Молина.

Против самия бивш президент през септември 2015 г. беше повдигнато углавно дело по подозрение в съпричастност към корупцията в граничните власти. Гватемалският конгрес единодушно одобри свалянето на съдебния му имунитет и поставянето му под стража.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай