За какво си говорят Тръмп и Лавров?

Американският президент предупредил Русия да не се меси в изборите

За какво си говорят  Тръмп и Лавров? | StandartNews.com

Руският министър на външните работи Сергей Лавров влезе в Белия дом във Вашнгон за първи път от 2017 година. Срещата му с президента Тръмп и с държавния секретар Майк Помпео предизвика бурни коментари по целия свят. Посещението  е само ден след разговорите в Париж между лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна.

Ето и темите по време на разговорите:

Американският държавен глава е предупредил Русия да не се намесва в изборите в САЩ. Руският външен министър заяви, че страната му не се е месила в изборите в САЩ и обяви, че Кремъл е готов да публикува "тайния канал" на комуникация между Москва и Вашингтон от октомври 2016 до ноември 2017 г., което според него ще потвърди позицията му. Помпео отхвърли идеята и каза, че вече има достатъчно доказателства.

Тръмп също така е призовал Москва да разреши конфликта си с Украйна и е подчертал подкрепата си за световен контрол над въоръженията, което включва не само Русия, но и Китай.

Американският президент е потърсил подкрепа за усилията на Вашингтон да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие и да бъде гарантирана денуклеаризация на Корейския полуостров.

Помпео призовал Русия да спре подкрепата си за лидера на Венецуела Николас Мадуро и да позволи провеждането на избори.

Според Лавров двамата  са обсъдили стратегическата стабилност, сигурността, положението в сферата на контрола над въоръженията и неразпространението им.

Били са обсъдени и мерки за недопускане на криза в района на Персийския залив.

Тръмп е изразил надежда, че подобряването на двустранните отношения с Русия ще позволи да бъде активизирана взаимната търговия. "Трябва да имаме по-добри отношения, отколкото в последните няколко години. По това работим", коментира американският държавен секретар.

Лавров сравнил настоящата атмосфера във Вашингтон с 1950-те години, когато САЩ преследва инфилтрирани комунисти в държавните структури.

Тръмп е получил покана от руския президент Владимир Путин да посети тържествата в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия на 9 май догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай