ЮНЕСКО: Учителите да се ваксинират първи

Те да бъдат третирани като “фронтови” работници

ЮНЕСКО: Учителите да се ваксинират първи | StandartNews.com

ЮНЕСКО призова правителствата да дадат на учителите приоритетен достъп до новите ваксини за COVID-19 и да бъдат третирани като “фронтови” работници, предаде БГНЕС.

Призивът дойде, след като най-засегнатата в света страна – САЩ, стартираха най-голямата кампания за ваксиниране в историята си. Първата ваксинирана бе милосърдна сестра от Ню Йорк.

„Тъй като виждаме положително развитие по отношение на ваксинацията, вярваме, че учителите и помощният персонал в образованието трябва да се разглеждат като приоритетна група“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азулай в съвместно видеопослание с ръководителя на Международната организация на учителите (EI) Дейвид Едуардс .

Азулай и Едуардс казаха, че когато училища и други учебни заведения бяха затворени, за да се предотврати разпространението на вируса, “учителите и помощният персонал останаха на първа линия”. Докато часовете се преместваха онлайн, те „преоткриха начина, по който преподаваме, учим се“, казаха те и добавиха, че когато училищата се отвориха отново, учителите се върнаха „смело“ в класната стая.

Подчертавайки, че училищата са “незаменими”, базираната в Париж ЮНЕСКО и базираната в Брюксел EI призоваха учителите да бъдат сред първите на опашка, които ще бъдат ваксинирани,

САЩ се стремят да имунизират 20 милиона души до края на 2020 г. Те стартираха програмата след издаване на спешно одобрение за ваксината на Pfizer-BioNTech, която вече се използва във Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай