Йордания нанесе 60 удара за 3 дни

Йордания нанесе 60 удара за 3 дни | StandartNews.com

Аман решен да изтрие "Ислямска държава" от лицето на земята

Военновъздушните сили на Йордания са нанесли 60 удара по позиции на "Ислямска държава" през трите дни интензивни бомбардировки с основна мишена - крепостта на джихадистката групировка, сирийския град Ракка. Това съобщи главнокомандващият въздушните части на Аман. По думите му при нападенията са били разрушени логистични центрове, скривалища и оръжейни депа, както и комуникационна кула. От Пентагона съобщиха, че 20 процента от всички удари срещу джихадистите в Сирия са били нанесени именно от йорданските части.а
В същото време високопоставен йордански политик заяви, че ударите срещу "Ислямска държава" ще продължат до унищожаването й.

"Това е само началото на възмездието за убийството на заловения пилот Моас Юсеф ал Касасбе. Операциите срещу ИД ще продължат, докато тази престъпна групировка не бъде унищожена и изтрита от лицето на земята", каза в интервю за вестник "Ал-Рай" в Аман министърът на вътрешните работи на кралството Хюсеин Хаза Маджали. Аман започна офанзивата си, след като йорданският пилот Моас Касабсех беше заловен от ислямистите и изгорен жив. Кралят на Йордания Абдула обеща да отмъсти за бруталното убийство на Касасбех и нареди на армейските командири да се подготвят за по-засилена военна роля в оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Много йорданци обаче се опасяват да не бъдат въвлечени в конфликт, който може да породи ответна реакция от твърдолинейни екстремисти в самото кралство, отбелязва Ройтерс. Междувременно стана ясно, че Обединените арабски емирства ще изпратят в Йордания ескадрила самолети Ф-16 в подкрепа на военната кампания на армията й срещу "Ислямска държава".

---

Джихадисти от "Ислямска държава" в Ирак изгориха живи 16 души, които отказали да сътрудничат с водача на групировката Ибрахим Али Ал Бадри. За зверствата на джихадистите съобщи официалният представител на градската администрация на Мосул Мовафак Хамид ал Зави. Според него завзетият от тях град Мосул прилича на "затвор на открито". Извършват се жестокости, местни жители са подложени на различни форми на изтезания и страдат от джихадистите от ИД, казва Ал Зави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай