Японският премиер по грешка заповядва на всички японки да умрат

Японският премиер по грешка заповядва на всички японки да умрат | StandartNews.com

Нелепа грешка постави премиера Шинзо Абе в пореден скандал свързан с правата на жените

Токио. Малко недоглеждане вкара японския министър-председател Шиндзо Абе в скандал, след като в сряда беше пуснат най-новият му блог, който има за цел да подкрепя жените в борбата им за равни права. Ефектът обаче е бил точно обратният, след като за злаглавие е използвана английската дума "shine" - "блестя", чийто смисъл при транслитерация на японски е заповедната форма на глагола "shinu" - "умирам".

В Япония латиницата навлиза все повече в ежедневието на хората и много рекламни кампании, политически лозунги, интернет издания и блогове използват английски думи, за да подсилят ефекта си или за да изглеждат по-модерни. Но в повечето случаи до английската дума винаги се поставя и преводът й на японски или транслитерация на една от японските азбуки, за да се избегнат точно такъв тип недоразумения.

В злополучния случай с блога на премиера, заглавието е трябвало да гласи "Блестете! Всички жени, към една бляскава Япония!", но вместо това от гледна точка на един японец се чете "Умрете! Всички жени, към една бляскава Япония!".

"Ако японските жени блестят, цяла Япония ще заблести още повече", казва в текста Шиндзо Абе, като допълва, че правителството подкрепя както жените, които рабоят извън дома си, така и жените, които работят от вкъщи (в Япония повечето жени са домакини, като процентът на работещите японки е един от най-малките от всички страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - бел.ред.). В целия текст на статията се използва японската дума за "блестя" (輝く) "кагаяку", но това не е могло да помогне за намаляване на ефекта от заглавието. 

В бъдеще блогът ще публикува статии и анализи на работещи жени от всички сфери на бизнеса и обществото.

Интернет пространството в Япония изригна с коментари по случая, като големи медийни издания и блогове коментират грешката като "абсурдно глупава". 

Случаят идва в крайно неподходящ момент, тъй като на 18 юни депутатка от парламента беше атакувана от нейни колеги от консервативната Либерална демократична партия на премиера Абе, докато защитаваше правата на жените с репродуктивни проблеми. Депутатът Акихиро Сузуки направил коментар през смях, че тя не бива да дава съвети на жените как да имат деца, след като тя самата не може да има такива. С дни той отричаше да е направил коментара, но в последствие се извини публично и напусна партията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай