Япония рестартира АЕЦ за първи път след Фукишима

Япония рестартира АЕЦ за първи път след Фукишима | StandartNews.com

Токио. Град в югозападната част на Япония стана първият, който одобри рестартирането на атомна електроцентрала във вторник, което е крачка напред в опитите да се съживи индустрията след катастрофата във Фукушима през 2011 година.

Деветнадесет от 26-те члена на градското събрание са гласували за рестартирането на централата, а четирима - против; трима се въздържаха, предаде Ройтерс.

До град Сацумасендай се намират два реактора на АЕЦ, собственост на "Кюшу илектрик пауър".

Градът със 100 000 души население е на 1000 км югозападно от столицата и отдавна разчита на централата за работни места и държавни субсидии.

След предизвиканата от силно земетресение катастрофа бяха изключени от мрежата всичките 48 японски реактора, осигуряващи около 30% от електричеството на страната.

Правителството на Шиндзо Абе опитва да ги върне към експлоатация, защото страната внася скъпи заместители, но населението продължава да е скептично към реакторите.

Японците спорят и за това, че субсидии получават определени селища, но при авария радиацията, евакуацията и разходите за щетите са за всички.

В град Ичикикушикино, на по-малко от 5 км от завода в Сендай, над половината от 30-хилядното население подписа петиция срещу рестартирането на централата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай