Янукович помолил за руската намеса

Янукович помолил за руската намеса  | StandartNews.com

Ню Йорк. Сваленият президент на Украйна Виктор Янукович е поискал от Русия да изпрати въоръжени сили в страната, за да предпази гражданите и за да възстанови мира и конституционния ред. Това заяви руският посланик в ООН Виталий Чуркин по време на провелото се извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

 

Причина за заседанието бе засиленото военно присъствие на Русия в Крим. 16 000 руски войници вече се намират на полуострова. Срещата бе свикана по искане на Русия, след като властите в Киев определиха действията на Москва като агресия, а Вашингтон и Лондон като нарушение на международното право и суверенитета на Украйна.

 

По думите на Чуркин "радикални екстремисти" в Киев заплашват живота и интересите на рускоезичното население.

 

В същото време днес Полша свиква заседание на НАТО, тъй като събитията около Украйна представляват заплаха за съседни държави, допълва БНТ.

 

В същото време външният министър на България Кристиан Вигенин обяви вчера, че днес заминава за Украйна. В Киев той ще разговаря с и.д. президента Александър Турчинов, министър-председателя Арсений Яценюк, външния министър на страната Андрей Дещица и с председателя на партия „УДАР” Виталий Кличко. Българският външен министър ще се срещне с представители на българското малцинство в столицата и Одеса. „Отношението към българите в Украйна е определящо за връзките на България с новите власти в страната и това посещение е ясен знак за нашата позиция”, категоричен бе Вигенин.

 

В Крим пък продължава струпването на военнослужещи на Руската Федерация заяви Турчинов. Той отбеляза, че ситуацията в Крим остава напрегната и е призовал властите в Русия да прекратят провокациите на територията на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай