Янукович обнародва закона за амнистията

Янукович обнародва закона за амнистията | StandartNews.com

Киев. Украинският президент Виктор Янукович обнародва спорния закон за амнистията. Това предаде Франс прес. Амнистията важи за участници в масовите протести в Украйна, но няма да обхване извършителите на по-тежки престъпления.

Демонстрантите трябва да изпълнят 3 условия, за да влезе в сила законът. Те трябва да освободят всички окупирани от тях административни сгради до 15 дни, да опразнят киевската улица "Грушевски", на която ескалира напрежението между тях и униформените, както и да бъдат премахнати всички барикади по улиците на Украйна.

Законът, който е подписал Виктор Янукович се казва: „За отстраняване на негативните последици и предотвратяване на преследването и наказанието на лица във връзка със събитията, които са се случили по време на мирните събирания". Юрий Мирошниченко, член на управляващата Партия на регионите, е изготвил текста му.

До момента опозицията не си е променила мнението по закона за амнистията и продължава да му се противопоставя. Демонстрантите обявиха, че няма да напуснат толкова лесно украинските улици. Законът ще повиши температурата в обществото, каза в четвъртък Виталий Кличко.

От своя страна депутатът от опозиционната партия "Отчество" - Андрий Парубий заяви, че опозицията няма намерение да изпълнява закона при условие за деблокиране на административните сгради.

Днес украинските въоръжени сили призоваха украинския президент да вземе спешни мерки, за да се справи с кризата в страната, пише още "Франс прес".

Изявление на министерството на отбраната посочва: "Военните и служителите в украинските въоръжени сили... призоваха върховния главнокомандващ да предприеме спешни стъпки в рамките на съществуващото законодателство за стабилизиране на обстановката в страната и постигане на съгласие в обществото".

"Военните и служителите във въоръжените сили определиха като недопустимо окупирането на обществени сгради, което пречи на представителите на държавата и местните власти да изпълняват задълженията си", пише още в изявлението на въоръжените сили.

Стандарт Нюз припомня, че вчера президентът Виктор Янукович излезе в болничен, който не се знае до кога ще продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай