Взрив във военен завод в Донецк, Путин зове Украйна да спре огъня

Взрив във военен завод в Донецк, Путин зове Украйна да спре огъня | StandartNews.com

Донецк. Мощен взрив разтърси Донецк, след като редовната украинска армия в Донецк вдигна във въздуха военен завод на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Една от версиите е, че взрива може да е предизвикан от удар с тактическа ракета или взрив в завода.

Според свидетели са счупени прозорци, в целия град са усетени вибрации. Лидерът на организацията "Десен сектор", която участва активно във войната със сепаратистите, Дмитрий Ярош написа в страницата си във Фейсбук, че в резултат на артилерийския обстрел са загинали 200 души и 20 системи "Град".

Според анализатори проруските бойци са чувствително по-добре въоръжени от украинската армия. Ако превземат ключовия град Дебалцево, който се намира между Донецк и Луганск, войната може да се разпростре още по на Запад към Днепропетровск.

Новата вълна сражения принуди хиляди хора да напуснат домовете си. Колони от автомобили се струпаха на границата с Русия. 

Междувременно руският президент Владимир Путин призова украинските власти да прекратят военната си операция. Той поиска да бъде спрян икономическият натиск над контролираните от бунтовниците райони. По думите му това води към задънена улица и е обречено на катастрофа.

Руският държавен глава направи това изявление преди планираната среща с лидерите на Франция, Германия и Украйна (т. нар. "нормандска четворка") в сряда в Минск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай