Вулкан евакуира 20 хил. души в Суматра

Вулкан евакуира 20 хил. души в Суматра | StandartNews.com

Суматра. След като вулканът Синабунг на остров Суматра в Индонезия се активизира отново, властите разтегнаха границите на опасната зона в западната част на страната заради новото силно изригване. От кратера на Синабунг отново излизат дим и облаци прах, издигащи се на няколко километра в небето.

По данни на националната агенция по сигурността на Индонезия евакуирани са близо 22 хил. души. Те са настанени в 33 временни селища, които са осигурени от правителството.

Първите групи жители на района бяха евакуирани още в средата на ноември. Оттогава те живеят в лагери, а къщите им и отглежданите от тях зърнени култури са напълно унищожени. Сред тях има и такива, които през деня се прибират по домовете си, а вечер се връщат в обезопасената зона. Властите съветват хората да стоят на не по-малко от пет километра от центъра на вулкана.

Вулканът Синабунг е един от 130-те активни вулкана, които са част от така наречения Тихоокеански огнен пръстен. През 2010 г. подобно изригване на вулкана Мерапи причини смъртта на повече от 350 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай