Вучич задмина французите. "Белград над вода" засенчи Айфеловата кула

сръбският президент постави сравнения

Вучич задмина французите. "Белград над вода" засенчи Айфеловата кула | StandartNews.com

Изграждането на проекта "Белград на вода" и високоскоростната железопътна линия Белград-Нови Сад бе сравнено от сръбският президент Александър Вучич с построяването на Айфеловата кула и изграждането на железопътни линии в Сърбия по време на управлението на крал Милан, предаде регионалната телевизия Ен 1. 

Сръбският президент обяви в предаване по телевизия Хепи, че през декември 2025 г. средната заплата в Сърбия ще надхвърли 1000 евро, а средната пенсия ще бъде 450 евро.

Президентът добави, че когато е посетил град Чачак през 90-те години, му било казано, че Тито не е позволил да се построи магистрала там, защото това е "по-скоро четнически, отколкото партизански регион", но неговото (на Вучич) правителство е построило магистралата.

Той изрази притеснения от факта, че на някои, както смята, не им харесва, че Сърбия е организатор на ЕКСПО2027  и че други държавници са лобирали техните страни да получат организацията на ЕКСПО.

"Сърбия победи официалните представители на САЩ, Испания, Тайланд, Малага", каза той и повтори, че "съжалява, че някои хора не са доволни". Той добави, че не е знаел, че Сърбия ще бъде организатор на ЕКСПО, когато е обявил изграждането на Националния стадион.

Вучич добави, че през ноември и декември ще започне работа заводът за автомобили Stelantis в Крагуевац. Той каза, че през юни или юли 2024 г. ще започне масовото производство на автомобили в тази фабрика.

Вучич повтори, че с отказа да се добива литий в Сърбия е пропусната възможност и са загубени милиарди евро.

"Направихме голяма грешка с лития. Тайните служби (на други държави) инвестираха пари, за да спрат растежа на Сърбия. Някои хора бяха наивни и ние загубихме милиарди заради това", каза Вучич.

Той добави, че се надява никога да не е напълно загубено всичко, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай