Вучич каза присъдата си за Косово, вбеси еврочиновници

Един преговарящ и двама съветници чуха думите на сръбския президент

Вучич каза присъдата си за Косово, вбеси еврочиновници | StandartNews.com

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи на пратениците от Европейския съюз, че страната му няма да признае Косово, предаде агенция Танюг, цитирана от ХИНА.

„Няма да се водят разговори за бъдещето на Сърбия и няма да има никакво признаване на Косово!“, написа Вучич в Инстаграм.

Сръбският президент се срещна снощи със специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и с Йенс Плетнер и Еманюел Бон - съветници по външната политика и политиката на сигурност на германския канцлер Олаф Шолц и на френския президент Еманюел Макрон.

Шолц и Макрон наскоро назначиха своите съветници Плетнер и Бон да предоставят пряка подкрепа на Лайчак в диалога между Белград и Прищина.

Сръбският президент каза, че „винаги е готов за компромис“ в съответствие със сръбската конституция и с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН (от 1999 г., според която Косово и Метохия са част от територията на Сърбия). „Никакво признаване на Косово! Няма да стане! Да живее Сърбия!“, написа Вучич в Инстаграм.

Преди да пристигнат в Белград тримата дипломати бяха в Прищина, където се срещнаха с премиера на Косово Албин Курти, посочва агенция ХИНА.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано заяви по-рано, че целта на тази визита е да бъдат проучени възможностите за напредък в диалога между Белград и Прищина.

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон изпратиха на 4 септември общо писмо до Курти и Вучич, с което ги призоваха да покажат готовност за вземане на трудни решения в решителен момент за сигурността на европейския континент и за стабилността на региона на Западните Балкани.

Пратеникът на ЕС Мирослав Лайчак каза след срещите с Курти и Вучич вчера, че преговорите ще продължат, съобщава сръбската медия Б-92.

Днес сръбският президент Александър Вучич председателства заседание на Съвета за национална сигурност, на което бяха обсъдени ситуацията в Косово и Метохия, организирането на Европрайд 2022 в Белград, енергийната криза и енергийната сигурност, съобщава Б-92. След заседанието Вучич направи обръщение към нацията, в което посочи, че „положението е тежко“.

Сръбският президент каза, че е разговарял два часа снощи с пратениците на Олаф Шолц и Еманюел Макрон. По думите на Вучич те са му представили предложение, което би трябвало да доведе до незабавно и окончателно решение на проблемите и нерешените въпроси, свързани с Косово. Вучич каза, че разговорите не са били никак леки.

„Представителите на най-влиятелните страни в Европа смятат, че не е добре да има нови конфликти, след като имаме ситуацията в Украйна; големите западни сили искат да разрешат тези проблеми, защото има война в Европа“, каза Вучич. По думите му западните държави смятат, че потенциално споразумение или решение (между Белград и Прищина) ще ги улесни в това да дадат ясен отговор на президента на Русия Владимир Путин по въпроса за правния прецедент и признаването на независимостта на Косово. „Така че някъде във всичко това ние се превърнахме в косвена жертва на конфликтите между великите сили и тяхното поведение в миналото“, обобщи Вучич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай