Водният ад в Русия продължава

Днес евакуираха цяло село

Водният ад в Русия продължава | StandartNews.com

Източник: AP/БТА

Село Каминское в руската Курганска област бе евакуирано в петък сутрин, след като нивото на водата там се покачи с 1,4 м през изминалата нощ, съобщи областният управител Вадим Шумков, цитиран от Ройтерс.

Каминское е разположено по поречието на река Тобол, която преминава и през областния център Курган - град с 300 хиляди души население. Шумков заяви, че има опасност придошлите води да достигнат Курган през следващите дни.

В комуникационното приложение Telegram Шумков изрази надежда, че земята ще поеме възможно най-много вода по пътя си, и съобщи, че властите са предприели укрепителни дейности на язовира в град Курган.

В град Оренбург, административен център на Оренбургска област, разположен по поречието на река Урал, през тази нощ стотици къщи бях наводнени, съобщи новинарската агенция РИА Новости, като се позова на заместник-кмета Алексей Кудинов.

Той заяви, че се очаква потопът да достигне своя пик днес и да започне постепенно да преминава през следващите два дни.

Почти 12 000 жилища са засегнати от наводнението в региона на руско-казахстанската граница.

Властите в сибирския регион Тюмен също съобщават за наводнения. Пикът на наводненията там се очаква след няколко дни, отбелязва ДПА, пише БТА.

Необичайно тежките пролетни наводнения са предизвикани от топенето на големи маси сняг, съчетано с проливни валежи.

Ледените късове често се заклещват по реките и създават прегради за течащата вода. Освен това през изминалите дни се скъсаха няколко язовирни стени по поречието на река Урал, в близост до град Орск.

Властите в Казахстан също съобщиха за наводнени къщи. Десетки хиляди души са евакуирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай