Воден ад погуби 21 души в Скопие (ОБЗОР)

Воден ад погуби 21 души в Скопие (ОБЗОР) | StandartNews.com

Над 700 светкавици поразиха македонската столица за нощ

Мощна буря връхлетя македонската столица Скопие и предизвика огромни наводнения. Местните власти обявиха, че най-малко 21 души са загинали, а над 100 са евакуирани, и описват ситуацията като "невиждана катастрофа".
Вятърът на моменти бил с пориви от над 80 км/ч. На места се излял дъжд от 95 л на кв. м. През нощта Скопие бил поразен от над 700 светкавици.

Ръководителят на Кризисния щаб Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово. За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ. "Успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен", каза Тодоров.

Червеният кръст също се е включил в акциите за подпомагане на пострадалите. Властите призоваха хората да пият само пакетирана минерална вода и ги предупредиха да не използват никакви зеленчуци от градините, защото вероятно са замърсени. Препоръчано е там, където е спирал токът, останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена. Днес се проведоха извънредни заседания на правителството и на община Скопие. От армията съобщиха, че са включили по искане на президента Георге Иванов всички налични средства за подпомагане на населението и отстраняване на щетите. В Скопие са открити няколко пункта за раздаване на помощи от първа необходимост – храна, вода и др. продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай