Сряда,

Изненада от Германия. Свързана с фалшивите дневници

От: Иван Ангелов, сн. АП, архив -
967
Изненада от Германия. Свързана с фалшивите дневници
A
A
A

Дневници на Адолф Хитлер, за които е доказано, че са фалшиви, издадени през 80-те години на миналия век и превърнали се в една от най-големите измами в света, ще бъдат предадени на германския Национален архив, съобщи медийната група "Бертелсман", цитирана от Ройтерс.

Дневниците, които бяха първо публикувани от списание "Щерн" в замяна на 9,3 милиона германски марки, ще бъдат предадени на архива тази година след извършване на инвентаризация, казаха от 'Бертелсман".

Сп. "Щерн", чийто издател "Грюнер + Яар" принадлежи на "Бертелсман", публикува откъси от фалшивата серия през 1983 г., въпреки че е имало съмнения за тяхната автентичност. Освен това права за публикацията са продадени на вестници, сред които е и британският в. "Таймс". Дневниците са обявени за фалшиви след проверка на съдържанието им и на хартията и мастилото, използвани за тяхното написване.

"Фалшивите дневници на Хитлер са в добри ръце във Федералния архив, като те са своеобразно свидетелство за модерна германска история", каза Михаел Холман - управител на архива, който преди 40 години първи обяви дневниците за фалшиви. "Те са пример за нагъл опит да се придаде хуманен облик на бруталните престъпления на националсоциализма", добави Холман.

Заради фалшификацията на дневниците фалшификаторът Конрад Куяу е изпратен в затвора. Неговият почерк много прилича на този на Хитлер, но историческите неточности в текста са сред уликите, които го издават, уточнява агенцията.

"Бертелсман" възложи на Института за съвременна история да направи преглед на сп. "Щерн" в периода под ръководството на основателя му Хенри Нанен от 1948 г. до напускането му през 1983 г. Прегледът включва и периода с фиаското с дневниците на Хитлер, за да се види как и защо те са били публикувани, се казва още в изявление.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com