Великобритания умишлено заразява с Covid-19

Безопасността ще бъде приоритет номер едно, настояват експертите

Великобритания умишлено заразява с Covid-19 | StandartNews.com

Обединеното кралство ще бъде първата нация, която ще проведе проучвание, за което 90 здрави хора ще бъдат умишлено заразени с Covid-19.

Изпитанията, които могат да започнат през януари, имат за цел да ускорят надпреварата за получаване на ваксина за Covid-19.

Властите планират да инвестират в проучването 33 милиона паунда.

Безопасността ще бъде приоритет номер едно, настояват експертите.

Проектът под ръководството на от Imperial College London ще включва здрави доброволци на възраст от 18 до 30 години и ще се проведе съвместно с министерството на бизнеса и индустриалното развитие, Фондация „Ройъл фрий Лондон“ и компанията hVivo.

Направено така, изследването ще бъде по-бърз начин за тестване на ваксини, защото не е нужно да чакате хората да бъдат изложени на болест по естествен път.

Изследователите първо ще използват контролирани дози от пандемичния вирус, за да открият кое е най-малкото количество, което може да причини инфекция на Covid.

Тези човешки морски свинчета, които ще бъдат заразени с вируса през носа и ще бъдат наблюдавани денонощно, имат най-малък риск от увреждане поради младата си възраст и добро здраве.

След това учените могат да проверят дали ваксината предотвратява инфекцията.

Водещ изследовател по проекта д-р Крис Чиу от Imperial College London, каза: "Моят екип провежда безопасно проучвания с други респираторни вируси в продължение на повече от 10 години. Нито едно проучване не е напълно безрисково, но партньорите на Human Challenge Program работим усилено, за да гарантираме, че правим рисковете възможно най-ниски. "

Проф. Питър Опеншоу, съ-изследовател на изследването и директор на консорциума „Човешко предизвикателство“ , заяви, че умишленото заразяване на доброволци с известен човешки патоген „никога не се предприема с лека ръка“.

„Такива проучвания обаче са изключително информативни.

"Наистина е жизнено важно да се придвижим възможно най-бързо към получаване на ефективни ваксини и други лечения за Covid-19."

След заразяването с Covid-19, младите доброволци ще трябва да останат в биозащитено съоръжение, докато вече не са заразни. Те ще бъдат обезпечени финансово за времето си и ще бъдат наблюдавани до една година след участие в проучването, за да проверят за странични ефекти.

Проф. Джулиан Савулеску, експерт по етика в Оксфордския университет, заяви, че изпитанията са оправдани: "В пандемия времето е живо. До момента над един милион души са загинали.

„Има морален императив да се разработи безопасна и ефективна ваксина - и то възможно най-бързо.

"Предвид залозите, неетично е да не се приемат предизвикателства."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай