Великобритания ще се разплаща за дългове от XVIII век

Великобритания ще се разплаща за дългове от XVIII век | StandartNews.com

Великобритания планира да върне държавни дългове, натрупали се от XVIII век и през Първата световна война, съобщи изданието "Ню Йорк Таймс".

През 1720 г. Лондон поема дългове и заради спекулации банкрутира търговската Компания на южните морета. Хиляди британски поданици, които вложили парите си в нея, загубили своето състояние. Тогава в страната избухнала финансова криза и правителството се принудило да сключи международни заеми.

Министърът на финансите Джордж Озбърн уточни, че през 2015 правителството ще се разплати най-напред за дълговете от времето на Първата световна война, а след това за финансовата помощ, оказана през XVIII и XIX век.

Историческият дълг на Великобритания възлиза на 2,5 милиарда британски лири, а общият държавен дълг на страната е 1,4 трилиона.

По-рано британското правителство съобщи, че ще погаси част от дълга по облигации, пуснати през 1927 г. от Уинстън Чърчил. Ценните книжа били емитирани, за да се покрият дълговете от Първата световна война, а също от Кримската кампания и от кампанията срещу Наполеон.

На 1 февруари ще бъдат изплатени 218 милиона британски лири, уточниха още от министерството на финансите на Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай