Великобритания и Румъния предупредиха срещу пътувания в Истанбул

"Вярно е, че е имаше някои грешки, крайност в отговора на полицията", заяви Ердоган

Великобритания и Румъния предупредиха срещу пътувания в Истанбул | StandartNews.com

Великобритания препоръча на своите граждани да се въздържат от пътувания в Турция заради сблъсъците на демонстранти с полицията в Истанбул и Анкара.

Предупреждение беше отправено и от министерството на външните работи на Румъния. Препоръчва се на туристите да избягват централната част на Истанбул, както и хотелите в тази зона, тъй като полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсква протестите.

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че полицията ще остане на площад "Таксим" в центъра на Истанбул, за да запази реда.

Ердоган призна, че е имало случаи на „крайни" полицейски действия срещу демонстрантите, протестиращи срещу проект за реконструиране на парк в Истанбул.

"Вярно е, че е имаше някои грешки, крайност в отговора на полицията", заяви Ердоган след няколко дни на насилствени протести, при които бяха ранени десетки души.

Междувременно вътрешното министерство на Турция съобщи, че ще бъдат предприети правни действия срещу служителите на полицията, чиито действия са били „непропорционални".

Президентът на Турция Абдуллах Гюл отправи призив за „благоразумие" и „спокойствие".

"Всички ние трябва да бъдем зрели, за да стихнат протестите, които достигнаха обезпокоителни величини", заяви Гюл в изявление, в което турският президент призовава полицията да „действа съразмерно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай