Възобновиха издирването на изчезналия самолет

Възобновиха издирването на изчезналия самолет | StandartNews.com

Джакарта. Операцията по издирването на изчезналия самолет на малайзийската авиокомпания AirAsia бе възобновена. По данни на авиокомпанията на борда на самолета се намират 162-ма души.

Стандарт Нюз припомня, че самолетът на нискотарифната компания изчезна вчера. Наземната диспечерска служба на Индонезия е загубила връзката с лайнера Еърбъс А320-200, изпълняващ полет от втория по големина град в Индонезия Сурабая за Сингапур. Тя е била прекъсната в района на остров Борнео 42 минути след началото на полета.

Индонезийските власти са започнали проверка на дейностите на AirAsia, съобщи АФП. „Ще започнем проверки на дейностите на Air Asia в Индонезия, за да сме сигурни, че в бъдеще работата й ще се подобри", съобщи министърът на транспорта Игнасиус Джонан.

Самолетът най-вероятно е на дъното на морето. Това е едно от предположенията на властите.

Два военнотранспортни самолета и два кораба бяха изпратени от Сингапур, за да участват в операцията по издирването на летателния апарат. В нея се включиха също три кораба и военнотранспортен самолет на Малайзия.

Индонезийската страна е предоставила 7 самолета, 4 военни кораба и 6 изследователски съда. Основните усилия на спасителите са съсредоточени на изток и на север от остров Белитунг в Яванско море.

AirAsia, която работи в Тайланд, Филипините и Индия, няма самолетни катастрофи от началото на дейностите й в Малайзия през 2002 г. На борда на самолета е имало 155 индонезийци, трима корейци, по един гражданин на Сингапур, Малайзия и Великобритания, а вторият пилот е французин, съобщават световните медии.

„Дълбоко сме шокирани и натъжени от този инцидент", каза директорът на AirAsia Индонезия Суну Видятмоко. „Сътрудничим с съответните власти за определянето на причината за този инцидент", добави той. 49% от превозвача са собственост на малайзийската нискобюджетна авиокомпания AirAsia.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай