Важно споразумение за мините в Черно море

Новината съобщи турският министър на отбраната Яшар Гюлер

Важно споразумение за мините в Черно море | StandartNews.com

Източник: БНТ

Предстои да бъде подписано споразумение между България, Турция и Румъния за съвместен план за прочистване от плаващи мини на Черно море. На 11 януари в Истанбул това ще се случи. Новината съобщи турският министър на отбраната Яшар Гюлер, предаде БНТ.

Тристранната инициатива засега ще включва само страните участнички.

"Заради войната между Русия и Украйна има мини, поставени в украински и руски пристанища. Понякога те се откъсват от котвите си и заради теченията достигат нашите проливи", отбеляза Гюлер. Затова миночистаци ще патрулират постоянно в района, където свършва морската граница на Румъния, поясни турският министър на отбраната.

В понеделник Великобритания обяви, че ще предаде два специализирани кораба срещу морски мини на украинския флот. Страната заедно с Норвегия основава нова морска отбранителна коалиция в помощ на Украйна. Турция, Румъния и България като страни-съюзнички в НАТО разговарят от месеци по почистването на морските мини след руската инвазия. Планът беше обсъден от тримата министри на отбраната на среща на Алианса в Брюксел през октомври, а миналия месец и в Анкара.

Турция като посредник работи за подновяване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, от което Русия се оттегли тази година, но засега няма признаци за напредък.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай