Важно решение на ЕС за миграцията

Какво решиха

Важно решение на ЕС за миграцията | StandartNews.com

Държавите от ЕС постигнаха споарзумение за последната част от реформата в областта на миграцията. Te ще се опитат да я въведат в сила до изборите през следващата година, предаде АФП.

Посланиците на 27-те държави сключиха споразумението в Брюксел, след като Италия и Германия изгладиха в последния момент спора за благотворителните организации, спасяващи мигранти, блокирани в Средиземно море.

Целта на ЕС е дълго отлаганите реформи да бъдат приети преди европейските избори през юни следващата година, на които ще бъдат избрани нов Европейски парламент и нова Комисия.

"Днес постигнахме огромна крачка напред по един изключително важен въпрос за бъдещето на ЕС. С днешното решение сме в по-добра позиция да постигнем споразумение с Европейския парламент по целия пакт за убежището и миграцията", заяви испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас нарече текста "последното липсващо звено от пакета" и призова държавите от ЕС и парламента да продължат с преговорите, за да го превърнат в закон.

През следващия цикъл в политиката на ЕС може да настъпи политическа промяна в парламента, предвид възхода на десните партии в няколко държави от ЕС, а Унгария и Полша ще се редуват в ротационното председателство.

Споразуемението за миграцията и убежището цели да облекчи натиска върху така наречените страни на първа линия като Италия и Гърция, като премести част от пристигащите в други държави от ЕС.

Страните, които се противопоставят на приемането на кандидати за убежище - сред тях са Полша и Унгария, ще бъдат задължени да плащат на тези, които приемат мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай