Важна победа за Макрон, французите продължават протестите

Синдикатите не планират да отстъпят пред плановете на президента

Важна победа за Макрон, французите продължават протестите | StandartNews.com

Френският сенат в ранните часове на четвъртък гласува в подкрепа на повишаването на пенсионната възраст в страната от 62 на 64 години. Това е първа победа за плановете за пенсионна реформа на президента Емануел Макрон, които предизвикаха протести и стачки в цялата страна, предаде Ройтерс.

Двеста и един членове на Сената, доминиран от консервативната партия "Републиканците", гласуваха в полза на спорния член 7 на реформата за пенсионната възраст, докато 115 бяха против него.

Очаква се Френската горна камара да одобри останалите членове от законопроекта за реформата по-късно тази седмица. След това той ще бъде представен в комисия за посредничество между двете камари на парламента следващата седмица.

Долната камара така и не успя да обсъди член 7 от закона по време на 15-дневен напрегнат дебат, помрачен от обиди и освирквания.

Правителството се надява пенсионните промени да бъдат приети от Парламента до края на месеца.

Макрон обаче не разполага с мнозинство в долната камара - Националното събрание и ще трябва да спечели няколко десетки консервативни депутати или да използва конституционните си правомощия, за да заобиколи парламента.

Междувременно протестите срещу пенсионната реформа във френските градове продължават и синдикатите не планират да отстъпят пред плановете на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай