Вашингтон бие тревога! Видя кое ще подпали войната в Близкия Изток

Съединените щати не търсят ескалация, каза държавният секретар Антъни Блинкън

Вашингтон бие тревога! Видя кое ще подпали войната в Близкия Изток | StandartNews.com

Източник: Ен Би Си нюз

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви днес, че Вашингтон вижда потенциал за изостряне на конфликта в Близкия изток в резултат на действията на Иран и съюзниците му в региона, предаде Ройтерс.

Съединените щати не търсят ескалация, каза Блинкън пред телевизия "Ен Би Си нюз". Той добави, че Вашингтон се надява палестинското ислямистко движение "Хамас" да освободи още заложници.

Опасност от ожесточаване на конфликта, в частност чрез засилване на нападенията срещу американски военни и граждани, видя и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Има опасност от значително засилване на нападенията срещу нашите военнослужещи и граждани в целия регион", каза той в предаването "Тази седмица" (This Week) на телевизия Ей Би Си.

Остин предупреди в същото интервю, че САЩ "няма да се поколебаят" да използват военна сила срещу всяка организация или страна, която се изкуши да разшири близкоизточния конфликт между Израел и "Хамас", предаде Франс прес.

"Нашият съвет към тези, които биха се опитали да разширят конфликта, е: "не го правете". Запазваме си правото да се защитим и няма да се поколебаем да предприемем съответните действия", заяви шефът на Пентагона.

Той каза това само няколко часа след като министерството на отбраната на САЩ обяви, че страната ще засили военното си присъствие в региона с оглед на "ескалацията в последно време от страна на Иран и свързаните с него сили".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай