Върховната Рада гласува импийчмънт на Янукович и нови избори

Гласувано е за импийчмънт на президента с 328 гласа "за"

Върховната Рада гласува импийчмънт на Янукович и нови избори | StandartNews.com

Киев. След като масово тръгнаха слухове за оставката на украинския президент Виктор Янукович, самият той лично излезе с изявление по телевизията, за да отрече категорично спекулациите. В парламента бе гласувано за импийчмънт на Янукович, като 328 души са гласували "за" и са насрочени нови избори за 25-и май, предаде БиБиСи.

 

"Не съм напуснал страната. Нямам намерение да подавам оставка, тъй като аз съм легитимно избраният президент", заяви той в интервю за тв канал от големия източен индустриален град Харков, като по този начин президентът потвърди обиколилата медиите информация за евентуалното му пребиваване в Харков във връзка с политическо събитие.

 

Спекулациите покрай оставката му тръгнаха от слухове за телефонен разговор с един от водачите на украинската опозиция - Арсений Яценюк, в който Янукович обещал да подаде оставка. „Новината" съобщи депутатът от опозицията Микола Катеринчук и новината за очакваната писмена декларация на президента, че се оттегля от поста, се разпространи сред депутатите във Върховната Рада.

 

Информацията веднага бе отхвърлена от говорителя на Янукович - Анна Герман, която бе категорична, че според нея държавният глава не смята да овакантява мястото си и окачествява ситуацията в страната като "държавен преврат", а опозицията - като "гангстери".

 

В това време от Радикалната партия в Украйна призоваха за незабавния арест  след откриването на президента, чиято резиденция в Киев вече е в ръцете на демонстрантите.

 

Малко преди изявлението на Виктор Янукович стана ясно, че Върховната рада е освободила от затвора бившия премиер и основен политически противник на президента – Юлия Тимошенко, чиято поява медиите очакват от снощи, след като бе направена поправка в закона, според който тя излежаваше 7-годишна присъда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай