Външните министри на ЕС с извънредна среща за Украйна

Руският Съвет на Федерацията разреши използването на военни сили в Украйна

Външните министри на ЕС с извънредна среща за Украйна | StandartNews.com

Брюксел. Външните министри на Европейския съюз ще проведат извънредна среща в понеделник в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Украйна. Новината съобщи висш европейски дипломат, цитиран от Reuters. "Ще има извънредна среща за Украйна в понеделник. Най-вероятно след 13 ч. местно време", коментира той.

ИТАР-ТАСС пък съобщава, че Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание при закрити врата за Украйна по-късно днес.

По-рано през деня на извънредно заседание Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) даде с пълно единодушие разрешение на президента Владимир Путин да използва руската армия в Украйна. Решението влиза в сила незабавно, но по думите на Григорий Карасин - зам.-министър на външните работи на Русия и официален представител на президента за гласуването на искането, използването на даденото разрешение може да не стане бързо.

Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко призова парламента да мобилизира армията на страната, след като Съвета на Федерацията на Русия одобри искането за използване на войски на територията на Украйна, предаде пък AFP.

Назначен е нов началник на Главното управление на МВР на Украйна в Крим, съобщиха от Министерство на вътрешните работи на Украйна. МВР на Украйна прие предоставеното от генерал-майора на милицията Валерий Радченко, началник на Главното Управление на Министерство на вътрешните работи (ГУ МВР) на Украйна в Автономната Република Крим, рапорт за напускане органите на вътрешните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай