В Париж се събират на митинг, за да осъдят атентата

В Париж се събират на митинг, за да осъдят атентата | StandartNews.com

българите изразяват солидарност пред френското посолство в София

Париж. Стотици хора се събират от късния следобед в центъра на Париж, за да изразят солидарност и да осъдят атентата срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо", при който загинаха 12 души, а други 9 бяха ранени.

Мирният митинг се провежда на Площада на Републиката (Place de la Republique). Хората държат плакати с надпис "Je suis Charlie" ("Аз съм Шарли (Ебдо)"). Хаштагът с това послание вече е споделен близо 300 000 пъти в Туитър, ползва се и във Фейсбук.

Българите, които искат да изразят съпричастност и подкрепа, се събират в 19.30 ч. пред посолството на Франция в България, намиращо се на ул. "Оборище" 27-29 в София

Трима маскирани въоръжени мъже нахлуха тази сутрин в редакцията на сатиричното издание по време на провеждането на седмичната планьорка и откриха огън по журналистите. На излизане от сградата убиха и двама полицаи, след което избягаха с крадена кола, която по-късно изоставиха. 

Париж и околностите са блокирани заради издирването на извършителите. Обявена е най-висока степен на терористична заплаха. Тече мащабна операция за залавянето на тримата въоръжени мъже.

В "Шарли Ебдо" работят някои от най-добрите разследващи журналисти във Франция, както и известни карикатуристи. Поне четирима от тях загинаха - Жорж Волински, Жан Кабю, Тиню и Стефан Шарбоние - Шарб, който беше в черния списък на Ал Кайда заради карикатури с пророка Мохамед. Главният редактор днес е в Лондон, което спаси живота му.

Свидетели казаха, че маскираните извършители говорели перфектен френски език без акцент, викали "Отмъстихме за нашия пророк" и "Аллах е велик!" на арабски. Има свидетелства, че терористите са знаели имената на работещите в редакцията и точното време на провеждане на седмичната планьорка. Това навежда анализаторите на мисълта, че са били добре подготвени за атентата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай