В Австралия въведоха кодекс на бежанеца

В Австралия въведоха кодекс на бежанеца  | StandartNews.com

Канбера. В Австралия бе въведен кодекс на бежанеца, назоваващ правилата на поведение на чужденците, потърсили убежище в страната.

Кодексът гласи, че от бежанците се изисква да се съобразяват с местните закони, включително и с правилата на уличното движение, да оказват съдействие на властите по всякакви въпроси, както и "да не безпокоят, плашат и влизат в конфликти" и да не взимат участие в каквито и да антиобществени или нарушаващи порядките прояви.

"Кодексът дава право на властите да лишат нарушилите го от виза или да им спрат социалните помощи. В случай на отнемане на визата, провинилият се изпраща в бежански център или в лагер за имигранти извън пределите на страната", коментира министърът по въпросите на имиграцията и граничната сигурност Скот Морисън.

Кодексът бе по предложение именно на Морисън, заел поста през септември. Решението за въвеждането му обаче бе сериозно разкритикуван от опозицията. Сенатор Сара Хенсън-Йънг от Партията на зелените назова кодекса "дискриминационен" и "оскърбяващ идеалите на справедливото демократическо общество".

В Австралия се разкри лагер за имигранти на територията на Папуа-Нова Гвинея и островната държава Науру с цел редуциране на бежанския поток към Зеления континент, засилил се сериозно напоследък. В преобладаващата си част бежанците, идещи в Австралия, са от Шри Ланка и Индонезия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай