Вторник,

В Париж е страшно, голяма драма за пенсиите

От: Агенция Стандарт -
1792
В Париж е страшно, голяма драма за пенсиите
A
A
A

Безредици на протестите срещу пенсионната реформа във Франция. Пожар бе запален на централен булевард в Париж, докато полицията разпръскваше тълпите със сълзотворен газ.

Парижката полиция съобщи, че са задържали един човек за притежание на огнестрелно оръжие, както и няколко други за вандализъм.

Някои демонстранти дори преминаха през Площада на републиката в Париж със своите семейства и носеха плакати с емоционални надписи. "Не искам родителите ми да умрат по време на работа", гласеше един от тях, който бе държан от тийнейджър.

Полицията във Франция днес бе на крак заради четвъртия ден на общонационални демонстрации срещу плановете на президента Еманюел Макрон да реформира пенсионната система в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Стотици хиляди протестиращи се очакваше да излязат по улиците на Париж, Ница, Марсилия, Тулуза, Нант и други градове с надеждата, че по този начин ще продължат да оказват натиск върху правителството, за да отстъпи.

Този път обаче стачките на железопътните работници не съпътстваха демонстрациите, което позволи движението на влаковете и метрото в Париж.

Въпреки това неочаквана стачка на ръководителите на полети доведе до отмяна на половината от полетите този следобед до и от второто по големина парижко летище "Орли".

По-рано през седмицата френските законодатели започнаха бурни дебати по законопроекта за пенсиите, който предвижда увеличаване на минималната пенсионна възраст за получаване на пълна държавна пенсия от 62 на 64 години.

Франция има най-ниска минимална пенсионна възраст от страните от ОИСР - облага, от която, както сочат социологическите проучвания, огромното мнозинство от гражданите не желаят да се откажат, посочва Ройтерс, цитиран от БТА.

Протестите са важен тест както за Макрон, така и за неговите опоненти. Правителството, че е решено да прокара предизборното обещание на Макрон за реформа на щедрата пенсионна система на Франция.  Макрон казва, че реформата е "жизненоважна" за осигуряване на жизнеспособността на пенсионната система, посочва Ройтерс.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com