В очакване на големия трус: Преселение от Истанбул

Хората търсят жилища в по-безопасни райони

В очакване на големия трус: Преселение от Истанбул | StandartNews.com

Земетресенията от 6 февруари в Югоизточна Турция, които причиниха смъртта на над 45 000 души, предизвикаха мощна вълна от паника в цялата страна. 

Истанбул, където експертите отдавна предупреждават за възможно масивно земетресение от поне 7 по Рихтер, жителите започнаха да се преместват в по-безопасни съседни провинции, като Лозенград и Одрин, съобщава "Марица".

Въпреки че бяха предложени много решения за защита на мегаполиса, където живеят над 16 милиона души, експерти предупредиха тази седмица, че над 90 хиляди сгради могат да бъдат разрушени при силен трус. По тази причина много жители се насочиха към по-безопасни райони.

В момента има голямо търсене на жилища в съседните провинции, които са безопасни от земетресения според Картата на разломните линии на Турция, изготвена от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД).

АА

Юмит Икизлери, представител на сектора на недвижимите имоти в Лозенград, заяви, че броят на клиентите, идващи от Истанбул, се е увеличил почти 8 пъти.

Той добави, че пристигащите се интересуват предимно от закупуване на земя и по-достъпни варианти, като сглобяеми къщи, малки къщи или дори фургони и каравани.

Общата тенденция е към закупуване или наемане на вили вместо многоетажни кооперации, сходели Икизлери.

Според турски икономически уебсайт, представители на транспортния сектор на заявяват, че броят на хората, напускащи Истанбул през последните 10 дни, се е увеличил главоломно. 

„Това е най-голямата миграционна вълна за последните 20 години“, са единодушни експертите. Тази тенденция се очаква да се засили през пролетта, когато традиционно хората предпочитат да се местят, поради по-благоприятните температури.

Беше заявено, че в допълнение към безопасните околни провинции, има много хора, които се преместват в летните си вили в провинциите на Егейско море. Това са предимно районите та Бодрум и Айвалък.

Тъй като някои хора не могат да вземат вещите си, когато напускат града, поради преместване в по-малки къщи, има и голямо търсене на складове в мегаполиса.

Гражданите на Истанбул, които не са предпочели да се преместят в други градове, започнаха да търсят еднофамилни къщи в по-безопасни квартали на града, предимно на север в черноморските райони.

Жителите на много квартали като Кадъкьой, Авджълар, Бейликдюдю, Багъджълар и Сефакьой, където са разположени стари сгради и ресковете от трусове са най-големи, са готови да се преместят в по-безопасни квартали като Саръйер и Бейкоз.

Али Аймаздър, служител от асоциация на преносни компании, посочи, че са получили много молби за преместване в Истанбул, особено от европейска страна.

„Има търсене за районите на Истанбул близо до Черно море“, сподели Аймаздър.

Тези дни много граждани кандидатстват и за тестове за проверка на издържливостта на сградите срещу земетръс. Аймаздър отбеляза, че след като излядат резултите от тестовете за оценка, тези цифри ще се увеличат и още повече хора ще бъдат принудени са напуснат домовете си, от съображения за сигурност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай