Ужас! Вдигат цената на водката в Русия

Каква е причината

Ужас! Вдигат цената на водката в Русия | StandartNews.com

Министерството на финансите в Русия предложи да се увеличи минималната цена на силния алкохол със 7,7-7,8 процента от 1 януари 2023 г. Така минималната цена на дребно на водка трябва да се увеличи от 261 на 281 рубли за 0,5 литра, на коняк - от 480 на 517 рубли, а на бренди и други алкохолни продукти, произведени от вино, грозде, плодове, коняк, калвадос, дестилати от уиски - от 348 рубли. до 375 рубли.

Минималната цена на алкохола е индикатор, който показва, че продукт, който се продава под установената марка, е произведен незаконно. Това каза пред Lente.ru председателят на Националния съюз за защита на правата на потребителите (NSZPP), ръководител на Центъра за развитие на националната алкохолна политика Павел Шапкин .

„За продажба на алкохолни напитки под минималната цена се отнема административно лицензът, конфискуват се продуктите и т.н., така че това е необходимо като индикатор за самите магазини и за надзорните органи“, обясни Шапкин.

Самото увеличение на минималната цена според него се дължи преди всичко на увеличението на данъците. „Ние, както знаете, индексираме акцизите всяка година, плюс ДДС се начислява върху акциза и всичко това не може да не се отрази на цената на продуктите. Министерството на финансите също се позовава на факта, че зърното е поскъпнало, но като цяло зърното представлява около 5% от цената на бутилка водка, основната част от цената е само данъци. Ние имаме около 180 рубли данъци от тези 280 рубли за всяка бутилка водка “, уточни той.

От януари до август тази година продажбите на алкохол в Русия  са се увеличили значително - без бира, бирени напитки, сайдер и медовина те са достигнали 140 милиона декалитра. Това е с 8,4% повече спрямо същия период на миналата година. Потреблението на водка през първите осем месеца на 2022 г. се е увеличило със 7,1 на сто, до 49,4 млн. декалитра, на коняк - с 3,9 на сто, до 7,76 млн. декалитра.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай