Условията на Вучич! Към кого са?

Напрежение в отношенията между Белград и Прищина

Условията на Вучич! Към кого са? | StandartNews.com

Сърбите няма да се върнат в институциите в Северно Косово, докато не бъдат изпълнени поставените от тях условия. Те са оттеглянето на решението на Прищина на регистрационните номера на автомобилите и сформиране на Общност на сръбските общини. Това заяви президентът Александър Вучич, цитиран от БГНЕС и сръбската агенция Бета.

Той изтъкна, че през август в Брюксел е станало дума за предстоящите проблеми с личните карти и регистрационните номера. Сръбският президент каза, че тогава страната му е дала предложение. „Тогава за личните карти Сърбия предложи нещо, което не ни е лесно, но е в рамките на нашата политика и на Отворени Балкани и което е невъзможно да бъде отказано, за да се преодолее тази ситуация”, каза Вучич.

Преди дни от Сърбия е изпратен официален отговор на френско-германското предложение за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина.

Във връзка с евентуално въвеждане на санкции срещу Русия, Вучич заяви, че Сърбия вероятно ще успее да промени позицията си, единствено ако „над главата ѝ буквално виси Дамоклев меч”.

Засега обаче ситуацията не е такава, отбеляза Вучич.

По-рано през деня сръбският президент Александър Вучич се срещна с френския президент Еманюел Макрон. По думите му има много неща, за които не може да говори в момента.

Донесох всички документи, които потвърждават вижданията на Сърбия, предадох ги, говорих за сериозността на нашия подход, за желанието да стабилизираме ситуацията, но и за разочарованието на нашия народ. Говорихме за европейската перспектива, за всички въпроси на нашето сътрудничество, заяви Вучич.

Говорейки за събитията в Косово, той изтъкна, че винаги е готов за компромис, като подчерта, че не вярва, че ще има такъв, което по думите му е резултат от позицията на Прищина.

По думите на Вучич днешната среща с Еманюел Макрон е една от най-важните, които е имал с него досега.

Относно войната в Украйна, сръбският президент каза, че е добра новина, че има някакви разговори, защото това е индикация, че ще се стигне до някакво решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай