US службите без право да подслушват

US службите без право да подслушват | StandartNews.com

Спецслужбите в САЩ нямат право да подслушват заподозрени от днес, защото американският Сенат не успя да постигне консенсус за удължаване на основните положения от "Патриотичния акт" за следенето на подозирани в тероризъм, предаде Би Би Си.

Фаворитът на Републиканците за президентските избори Ранд Пол блокира удължаването на "Патриотичния акт" и така програмата изтече в 00:01 ч на 1 юни. Така изтекоха и правомощията на спецслужбите за достъп до телефонните разговори на заподозрени лица. До момента "Патриотичният акт" позволяваше на американските служи да следят и събират телефонна информация от милиони американци, както и да пазят тази информация в продължение на пет години. Президентът Барак Обама призова републиканското мнозинство да подкрепи удължаването на действието на "Патриотичния акт". Той подчерта, че ограничаването на правомощията на спецслужбите е заплаха за националната сигурност на САЩ. Сенатът гласува за продължаване на подкрепения от Белия дом закон и така се очаква той да бъде одобрен през следващите седмици, но под нова форма.

Предстои гласуване на "Акт на свободата", в който също е предвидено подслушване на разговори по искане на спецслужбите.
Този акт ще запази повечето от разпоредбите на "Патриотичния акт", но ще изисква отчетност от телекомуникационните компании и АНС ще трябва да получи разрешение от съда, за да получи достъп до конкретна информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай