Ураган свали самолет с руснаци (ОБЗОР)

Ураган свали самолет с руснаци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нов и фатален самолетен инцидент с туристи разтърси Русия. Самолет на дубайската нискотарифна компания Fly Dubai се разби при опит за кацане на летището в град Ростов на Дон. Загинаха всички 62-ма на борда - 55 пътници и 7 души екипаж. Инцидентът станал в 2,50 ч. в събота. Най-вероятна причина за катастрофата са ужасните атмосферни условия. Властите разследват също така версиите за пилотска грешка и техническа повреда. Машината "Боинг 737-800" е изпълнявала полет от Дубай към руския град.

Рядко срещано природно явление в района на Ростов на Дон може да е допринесло за самолетната катастрофа. Според руския синоптик Евгений Тишковец колегите му са регистрирали на необичайно малка височина т.нар. струйно течение, известно още като джетстрийм (jetstream). Обикновено струйните течения в тази част на планетата са на височина 9-12 км, но над града това явление започвало от 600 м и обхващало атмосферата до височина от 10 000 м. В приземната част (300-600 м) скоростта на вятъра е била 12-14 м/сек (43-50 км/ч) с пориви на от 18-19 м/сек (почти 70 км/ч), но веднага над тази височина скоростта е била ураганна - над 30 м/сек (над 108 км/ч). Във високата атмосфера в историята са регистрирани скорости на джетстрийм, наближаващи 400 км/ч. Тишковец казва пред тв канала РБК, че има и случаи на близо 900 км/ч, а в конкретния случай на височина 5-7 км вятърът е духал със скорост от 162 км/ч, което може да е повлияло на полета. Най-вероятната причина остават силният дъжд и вятър. "Имало е налично предупреждение за циклон - влошени метеорологични условия и силни пориви на вятъра до 22-27 м/сек.

Самолетът не е могъл да кацне от първия път заради усложнените условия, а при втория му опит настъпва катастрофата", твърди източник на ТАСС в правоохранителните органи. Руската агенция се позовава на информация в портала Flightradar24.com, според който след първия опит за кацане самолетът е кръжал близо два часа над летището. "По предварителни данни при опита за кацане самолетът се ударил в земята с опашката, на около 800 метра от пистата, получил се е взрив и се е разпаднал на части", заяви представител на Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и справянето със стихийни бедствия.

Сред загиналите пътници 47 са руснаци, а 8 - граждани на Украйна. Жертвите са 33 жени, 18 мъже и 4 деца (на възраст 9, 6, 5 и 4 г.), от които три момчета, повечето от тях са пътували с родителите си. Капитанът на полета е бил гражданин на Кипър, другите членове на екипажа са - двама от Испания и по един от Русия, Колумбия, Киргизстан и Сейшелските острови.

По Е13 000
компенсация

Всяко от семействата на руските жертви в катастрофата ще бъде обезщетено с по 1 млн. рубли (към 13 000 евро по вчерашния курс - бел. ред.), съобщи губернаторът на Ростовската област Василий Голубьов. В инцидента загинаха 41 граждани на областта. Малко по-късно стана ясно, че още три руски области - Волгоградска, Краснодарска и Московска, също обсъждат да дадат по 1 млн. рубли, каза транспортният министър на Русия Максим Соколов, но решение за това се очаква да бъде взето в понеделник.

Руският президент Владимир Путин изказва съболезнования към близките на загиналите в катастрофата. Той дал указания на губернатор Голубьов и на министъра на гражданската отбрана и извънредните ситуации приоритет в действията на властите да бъде грижата за опечалените семейства. Това заяви говорителят на руското президентство Димитрий Песков, цитиран от ТАСС. Към съболезнованията на Путин се присъединиха и много други световни лидери.

Капитанът се оженил
наскоро, оставя дете

Кипърският капитан на злополучния полет - 35-годишният Аристос Сократус, се оженил през август 2015 г. и оставя след себе си малко дете, съобщи в. "Дейли Мейл", като цитира медиите в родината му. В профила му във Фейсбук е посочено, че е взел диплома за пилот в британската Авиационна академия в Кидлингтън, графство Оксфордшър, и обичал да слуша рок музика. Информацията не е официално потвърдена.

Новинарският портал DonDay.ru пък публикува вероятния запис от последните разговори между диспечерите на летището в Ростов на Дон и капитана на самолета. Разговорът се води на английски език. Участниците в него обсъждат технически подробности, свързани с кацането. Нито в гласа на пилота, нито в тези на дежурните в диспечерската кула се долавя притеснение. Началото на разговорите е в 3,31 ч. московско време, когато самолетът за втори път се е опитал да се приземи - с двучасово закъснение, заради лошите метеорологични условия.

Експерт: Трябвало
е да кацне другаде

Екипажът на разбилия се "Боинг 737-800" е проявил безразсъдна настойчивост, опитвайки се да приземи самолета при лоши атмосферни условния. Това предположи пред латвийското радио Baltkom руският пилот ветеран и вицепрезидент на Асоциацията на гражданската авиация "Авиосъюз" Николай Карпов. "При силен вятър се забранява кацането. При същите условия самолет на "Аерофлот" се е опитал три пъти да кацне на летището в Ростов на Дон малко по-рано, но в крайна сметка се е приземил в Краснодар. Екипажът на разбилия се самолет обаче е проявил безразсъдна настойчивост. На какво е разчитал, е трудно да се каже сега, но ако бе обърнал към друго летище, сега всички щяха да са живи и здрави", казва Карпов, цитиран от РИА Новости. "Друг е въпросът, защо диспечерите не са сторили нищо, не са посъветвали екипажа, а и как така летището не е било затворено при толкова силен вятър", добавя експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай