Унгария затваря границата със Сърбия, в ЕС не се разбраха за квотите

Унгария затваря границата със Сърбия, в ЕС не се разбраха за квотите  | StandartNews.com

От днес Унгария затваря напълно границата със Сърбия и няма да бъдат допускани имигранти без документи, както и такива, които не търсят убежище в страната. През нощта бе разположен вагон, покрит от едната страна с бодлива тел, на границата със Сърбия край Рьоске, за да затворят пролука в граничната ограда. От Белград от своя страна заявиха, че обмислят изпращането на армия на границата с Унгария, за да не допускат мигрантският поток да тръгне по обратния път. Според новите мерки полицията в Унгария вече може да арестува абсолютно всеки, който се опита да премине нелегално през границата.

Унгария се превърна в ключова точка на пътя на хилядите мигранти идващи в Европа от Близкия изток и Африка.

Вчера пък вътрешните министри на ЕС не успяха да се договорят единодушно за квотите за разселването на близо 120 000 бежанци, които търсят убежище.

Вместо това по време на срещата в Брюксел бе постигнато "принципно" съгласие за разпределението, но предстоят нови преговори по време на среща, предвидена за октомври.

Министрите на вътрешните работи одобриха предложение на Европейската комисия от месец май за заселване на мигранти, според което България ще приеме 500 души. Проблем обаче бяха предложенията за нова подобна схема на задължителни квоти за 120 хиляди души и за същата постоянна програма, която да се активира в бъдеще в случай на нужда. Още дни преди заседанието четири държави – Полша, Чехия, Словакия и Унгария – се обявиха против задължителните квоти, информира още БНТ.

Някои държави се обявяват по принцип против задължителните квоти. Други, сред които България, по принцип са съгласни със спешната схема за прием на мигранти, но не и с варианта за постоянна програма, предложен от Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай