Украйна се готви за война

Киев мобилизира 1 млн. души заради Крим

Украйна се готви за война | StandartNews.com

Силен мирис на война се разнесе през уикенда в украинския стратегически район Крим. Киев нареди пълна военна мобилизация, след като в събота руският парламент даде съгласие Русия да изпрати свои войски в Украйна. В неделя новият украински премиер Арсений Яценюк заяви, че страната му е на "ръба на катастрофата", предаде Би Би Си. Междувременно в Крим руски военни обградиха украински бази, а международната общност остро разкритикува действията на Москва.

В събота горната камара на руския парламент даде единодушно съгласиe на Путин да използва въоръжените сили на територията на Украйна до нормализирането на обстановката там. Руският президент поиска руските войски да влязат в Украйна заради необходимостта да се защитят руските граждани и персоналът в руската военна база в украинския стратегически район Крим. В отговор на действията на Москва в неделя Украйна приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност, обявена бе и мобилизация на запасняците. Призовани са всички мъже до 40-годишна възраст, които са годни за военна служба. Постоянната военна сила на Украйна е около 160 000 души, а резервът е около 1 милион души. Посланикът на Украйна в ООН Юрий Сергеев заяви, че страната му се подготвя да се защити от Русия, но ако се разшири руската военна активност, ще поиска помощ, включително военна, от други държави. Украинският министър на външните работи Андрей Дещица заяви, че Киев е потърсил помощ от НАТО. На заседание на Съвета за сигурност на ООН САЩ поискаха да бъдат изпратени международни наблюдатели в Украйна. Страната е на ръба на катастрофата, след като Русия й обяви война, заяви в неделя премиерът Арсений Яценюк. "Това е червена тревога. Не заплаха, а фактическо обявяване на война на моята страна. Призоваваме президента Владимир Путин да изтегли въоръжените си сили от Украйна", каза още Яценюк. Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко пък призова за провеждане на преговори с Русия.

Междувременно напрежението на Крим нарастваше. Украинските власти обявиха, че там вече са дислоцирани над 6000 руски войници. в неделя руски части обградиха украинска база в Перевалное, южно от регионалната столица Симферопол. Друга база в Севастопол беше блокирана от проруски "сили за самоотбрана". В източния пристанищен град Феодосия бяха блокирани около 4000 украински моряци в базата им, от които бе поискано да се предадат. Руски военни иззеха оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак. Междувременно стана ясно, че украински военни на служба в разположените в Крим части преминават на страната на силите за самоотбрана, съобщи ИТАР-ТАСС. Според съобщението много хора от армията, които не са съгласни с курса на Киев, напускат военните единици и подават оставка. Някои подразделения изразяват готовност да изпълняват указанията на силите за самоотбрана на Крим. Снощи стана ясно, че назначеният в събота главнокомандващ на украинския флот адмирал Денис Березовски се закле във вярност на властите в Крим.

Украински граничари пък не са допуснали руски военни на територията на частта си в Балаклава. Група от 1000 въоръжени мъже и около 20 камиона блокираха периметъра на 36-а бригада на украинските гранични войски.

В неделя стана ясно, че руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница, и две линейки. Десет кораба на украинския Черноморски флот пък напуснаха базата си в Севастопол за последното денонощие и се отправиха към Одеса. Появиха се информации и за две руски подводници около Крим.

Спешно бе засилена охраната на летищата, гарите, стратегическите и инфраструктурни обекти и атомните централи. Украинското въздушно пространство пък бе затворено за всички неграждански полети.

Руски градове на бунт срещу намесата

В Москва пред сградата на министерството на отбраната на Русия се проведе протест срещу военната намеса на Русия в Украйна. Полицията арестува около 70 от демонстрантите. В акцията участваха около 250 души от различни възрасти, съобщи украинският сайт "Правда". Демонстрантите скандираха "Не на войната", "Позор". На плакатите им бе изписано "Долу ръцете от Украйна", "Достатъчно опозорихте Русия", "Войната я подстрекават чудовищата, а страда народът". Подобен протест се състоя и Санкт Петербург. Изразът на недоволство бе предизвикан от взетото в събота решение на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) да даде право на президента Владимир Путин да използва руската армия в Украйна.

Църквата нахока Москва

Украинската православна църква обвини властите в Русия в нарушаване на библейските заповеди. Прессекратарят на църквата Георгий Коваленко заяви, че информациите за случващото се в Украйна в руския ефир са лъжа, което нарушава божията повеля "Не лъжи". Нахлуването на руските войски в Украйна пък нарушават заповедите "Не убивай" и "Не искай дома на ближния", заяви Коваленко. С вълнение, с болка и тревога следя събитията в Киев и в другите градове на Украйна, заяви руският патриарх Кирил. Папа Франциск пък призова страните в конфликта да надмогнат взаимното си неразбиране, а международната общност да направи всичко възможно за насърчаване на диалога.

Бой и свалени знамена на изток

Управлението върху всички силови структури на територията на Крим е в ръцете на местните власти, съобщи в неделя първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев, цитиран от Интерфакс. Той допълни, че част от въоръжените сили на Украйна на територията на полуострова са блокирани, други са разоръжени, а трети са преминали на страната на местното население. Преди ден Украйна обяви, че вече е в състояние на пълна бойна готовност заради агресивното поведение на Русия. "В момента всички подразделения на противовъздушната отбрана на Украйна, разквартировани в Крим, също преминават на страната на гражданите", каза още Темиргалиев. Депутатите от градския съвет на Севастопол гласуваха да не се подчиняват на решението на новите власти в Украйна. Те обявиха подкрепата си за провеждане на референдум в Крим за разширяване на автономния му статут. Кримското правителство реши да изтегли референдума от 25 май за края на февруари. В същото време имаше сблъсъци в източните и южните части на Украйна, където също има доминиращо руско население. Множество ранени имаше в Харков. Рускоговорящите започват да настояват за референдум и в Донецк, където е съсредоточена украинската индустрия. Там участниците в проруски митинг не успяха да завземат с щурм сградата на местната администрация, но смениха украинския флаг с руски. Украинският флаг бе свален и от администрацията на град Одеса.

НАТО: Има заплаха за мира на Европа

Действията на Русия заплашват мира и сигурността в Европа. Това обяви в неделя генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен преди началото на извънредното заседание на Северноатлантическия съвет и на комисията НАТО-Украйна. Расмусен допълни, че е свикал заседанието заради военните действия на Русия в Украйна и заради заплахите на Владимир Путин. "Ще обсъдим отражението върху мира и сигурността на тези действия, както и отношенията си с Русия. Украйна е наш съсед и ценен партньор на НАТО. Призоваваме всички спешно да продължат усилията за отдалечаването от тази опасна ситуация. Призовавам Русия да съдейства за спадането на напрежението", каза Расмусен. Максималното, което се очакваше от заседанието на ниво посланици, е САЩ да предислоцират част от военните си кораби в Черно море, но това може да е едностранен акт, без участието или мандат на НАТО, съобщава Ройтерс. По-рано извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна приключи без конкретни решения. Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън пък настоя Русия да се въздържи от разполагането на военни части в Украйна и да спазва международното право. "Осъждам решението на Русия за използването на въоръжени сили в Украйна", заяви тя. Аштън свиква извънредната среща на външните министри на ЕС днес, след което ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров и ще посети Киев.

Назначиха олигарси за губернатори

Най-богатият украински бизнесмен Ринат Ахметов защити суверенитета и целостта на своята страна. "Използването на сила и неправомерни действия е недопустимо. Убеден съм, че кризата може да има само едно решение - мирно", се казва в негово изявление. Бизнесменът доскоро финансираше Партията на регионите на отстранения президент Виктор Янукович. Вчера президентът на Украйна Олександър Турчинов уволни губернатора на Донецка област Андрей Шишацки и назначи на негово място бизнесмена Сергей Тарута. Турчинов смени и ръководителя на Днепропетровската областна администрация - уволни Дмитрий Колесников и на негово място назначи украинския бизнесмен Игор Коломойски. Сменено бе ръководството на осем области.

675 000 избягали от страната

Около 675 000 украинци са напуснали страната си през януари и февруари, търсейки сигурност в Русия, съобщи Ройтерс, цитирайки съобщение на руската гранична служба. Има признаци на задаваща се хуманитарна катастрофа, пише ИТАР-ТАСС. Ако "революционният хаос" в Украйна продължи, в пограничните руски райони може да нахлуят стотици хиляди украински бежанци, посочва агенцията. През последните две седмици с молба за убежище към руските власти са се обърнали 143 000 души.

Евакуираха български треньор

Отборът на "Таврия" с българския им треньор Николай Костов бяха евакуиран от Симферопол, съобщи Гонг. В момента те се намират в Донецк в Източна Украйна. Пътували са с автобус, тъй като въздушното пространство над Симферопол е затворено. В отбора са трима футболисти, които доскоро играеха в българското първенство - Бобан Грънчаров, Нуно Пинто и Давид Каядо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай