Украйна пак заговори за подписване с ЕС

Янукович предложи амнистия за осъдените и арестувани протестанти

Украйна пак заговори за подписване с ЕС | StandartNews.com

Киев. Скоро Украйна ще подпише споразумение за търговия и асоцииране с ЕС. Това обяви първият вицепремиер на страната Сергей Арбузов след срещата си в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле. Украинецът обаче не уточни нито дата, нито срок за подписване на договора. Арбузов уточни, че с Фюле са обсъждали пътна карта за прилагане на споразумението, което президентът Виктор Янукович отказа да подпише миналия месец и това предизвика протестите в Киев.

"Украйна скоро ще подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, взимайки предвид националните стратегически интереси", обясни Арбузов. ИТАР-ТАСС цитира Фюле, че Украйна и ЕС са се уговорили да водят преговори по споразумението за асоцииране без Русия. Европейският съюз ще помогне на Украйна да посрещне разходите за модернизация, ако подпише споразумението, казал Фюле според ДПА, но добавил, че цената на модернизацията е грубо преувеличена. "Много от числата, които се споменават, не се опират на факти и са необосновани", заявил Фюле след разговорите в Брюксел. "Тъй като Европейският съюз е най-големият дарител за украинското бъдеще и модернизация, в рамката на споразумението за асоцииране тази помощ ще става все по-голяма", добавил еврокомисарят. Той подчертал, че финансовата подкрепа на ЕС ще съответства на нивото на амбициите на Украйна.

В същото време лидерът на партия УДАР Виталий Кличко потвърди пред немския тв канал ARD, че ще се кандидатира за президент на Украйна. Изборите трябва да се проведат през 2015 г. По думите на Кличко основните му цели като президент ще са създаване на нови работни места, социална сигурност и изкореняване на корупцията. Според наблюдатели обаче на световния шампион по бокс му липсват риторическите умения и политическият опит, необходими за кандидатпрезидентска кампания.

Президентът на страната Виктор Янукович пък заяви, че правителствените чиновници, занимаващи се с подготовката на проекта за споразумение за асоцииране с ЕС, може да бъдат уволнени. Той също така предложи да обяви амнистия за задържаните участници в масовите протести. "Според мен арестуваните трябва да бъдат пуснати, както и вече осъдените", каза той по време на общонационалната кръгла маса "Да обединим Украйна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай