Украйна е спряла руските петролни потоци към Южна Европа

Русия вече намали газовите си потоци към много членки на ЕС

Украйна е спряла руските петролни потоци към Южна Европа | StandartNews.com

Украйна е спряла руските петролни потоци към Южна Европа от 4-ти август насам, тъй като заради западните санкции страната не получава транзитни такси от Москва, съобщи във вторник руският тръбопроводен монополист "Транснефт", цитиран от Ройтерс, съобщава БНР.

"Транснефт" посочи, че е извършила плащания за августовския транзит на петрол към украинския тръбопроводен оператор "Уктранснафта" на 22 юли, но парите са били върнати обратно на 28 юли, тъй като плащането не е преминало.

"Газпромбанк", която е извършила плащането, каза, че парите са били върнати поради ограниченията на Европейския съюз, се посочва в изявлението на "Транснефт".

Русия обикновено доставя около 250 000 барела на ден през южното разклонените на тръбопровода "Дружба" за Унгария, Словакия и Чехия, отбелязва Ройтерс.

Унгарските компании MOL и Unipetrol, контролирани от PKN Orlen, са основните купувачи на петрол по маршрута, докато руските "Лукойл", "Роснефт" и "Татнефт" са основни доставчици на петрол.

MOL, PKN Orlen и Ukrtransnafta не отговориха веднага на исканията на Ройтерс за коментар на информацията.

Русия вече намали газовите си потоци към много членки на ЕС, позовавайки се на проблеми с поддръжката на турбините на газопровода "Северен поток 1", както и санкции срещу някои купувачи, които Москва описва като "недружелюбни", напомня агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай