Украинската армия настъпва към Донецк

Украинската армия настъпва към Донецк | StandartNews.com

Борбата между проруските опълченци и армията в Източна Украйна стана още по-ожесточена, като само за ден бяха убити най-малко 40 души. Това стана след атаки срещу украински военни бази, позиции на бунтовниците и цивилни граждани. Денят завърши и със свален украински самолет.

Украинската армия започна да затяга обръча около Донецк, като започна настъпление близо до село Карловка, на 30 км западно от Донецк, където е центърът на проруската въоръжена съпротива. Репортер на АФП е видял няколко автоколони бронетехника и камиони с войници и е чул ожесточена артилерийска стрелба. Пресслужбата на Донецката народна република заяви, че сепаратистите са принудили украинската армия да отстъпи на 10 км от Карловка до село Галициновка.
Четирима украински военнослужещи са били убити в района на пропускателния пункт "Должанский" в Луганска област. Те се намирали в бронирана машина, която попаднала на фугасна бомба.

По време на сраженията в Червонопартизанск, Луганска област, автобус с миньори е попаднал под обстрел, съобщава informator.lg.ua, позовавайки се на местни жители. Миньорите пътували за работа. Загинали са най-малко петима души.
Нови два моста пък бяха взривени край Донецк, заради което бе спряно движението на някои влакове.

Около 30 украински войници пък загинаха след обстрел на тяхна база край град Зеленополе, Луганска област. Атаката била извършена с установки "Град" срещу колона от военни автомобили.

Силите на Луганската народна република се похвалиха и че са свалили самолет на украинската армия в района на град Перевалск.

Заради напрежението в Украйна бяха затворени и три гранични пункта с Русия. Това са КПП "Донецк", "Новошахтинск" и "Гуково", като техните служители са евакуирани. На КПП "Гуково" са били нанесени щети на сградата на автогарата от паднал украински боеприпас, съобщават руските власти.

Междувременно министърът на инфраструктурата на Украйна заяви, че са създадени три транзитни коридора за извеждане на населението от зоната, в която се провежда военната операция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай